Lintusäätiedote Uudellemaalle 27.–29.9.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Lounainen lämmin vastatuuli vain jatkuu, mikä tietää hyvin suurta peippojen laskettua muuttajamäärää tänä syksynä Suomessa, kun ne lentävät matalalla helposti nähtävinä. Joukossa tietysti menee nyt mm. rautiaisia, niittykirvisiä, pajusirkkuja ja poikkeuksellisen paljon myös idästä saapuneita kuusitiaisia. Keski- ja Pohjois-Suomessa muuttaa päivänvalossa myös paljon rastaita, eniten räkättejä, mutta kovin rastasmuutto voimistuu öisin. Lopuille kurjille, sepelkyyhkyille, isoille petolinnuille ja hanhille sekä arktisille vesilinnuille muuttosää on huononpuoleinen. Torstain korkeapaineen selänteessä noiden lajien muuttoa voisi olla muuten jo enemmän, mutta ennusteissa on paljon lähtemistä lamauttavaa sumua ja sumupilveä. Vasta ensi sunnuntaina voisi muutto vauhdittua enemmän, kun kostea lounaisvirtaus näyttää katkeavan ja kuulas parempi tuuli alkavan.

Ke: Maalla heikkoa–kohtalaista, merellä kohtalaista–navakkaa etelätuulta. Muuttoa haittaava sumupilvi on mahdollisesti tiheä ja matalalla aamulla ja illalla sisämaan yllä; päivälläkin on runsasta alapilvisyyttä vähän ylempänä. Yömuuttajille oiva pudotussää, mutta muuten muuttosää on vaisuhko, jos on paksu matala pilvi. Iltapäivällä voi myös tulla joitakin kuuroja.

To: Enimmäkseen heikkoa tuulta, joka on aamulla lounaan tai lännen puolelta, illalla etelästä. Aamuksi voi kehittyä laajoja sumu- ja sumupilvialueita mantereelle lännessä, mikä haittaa selvästi aamumuuttoa. Jos päivällä selkenee kyllin laajasti, haukkoja menee. Todennäköisesti sumut hälvenevät aamun kuluessa, mutta kehittyvät ennusteissa illalla ja yöllä entistä pahempina ja laajempina taas lähinnä mantereelle.

Pe: Enimmäkseen kohtalaista lännen ja lounaan välistä tuulta. Vaihtelevaa pilvisyyttä sekä yöllä ja aamulla sadekuurot mahdollisia, iltapäivällä ja illalla ehkä jopa yleisiä. Muuttosää alkaa parantumaan, kun sumut vähenevät, erityisesti aamun johtolinjamuuttajille ja yömuuttajille.

Jatkoarvio la ja su (kun en pääse ennustamaan ennen sunnuntaita): Näkyvyys paranee ja tuuli kääntyy sunnuntaina lännen ja luoteen välille. Etenkin kurkien ja sepelkyyhkyjen sekä isojen haukkojen patoutuman purkautuminen voi vähitellen alkaa, jos näkyvyys on hyvä ja tuuli edes luoteesta, mutta ajoittain voi olla haitallisen voimakasta länsituulta. Hanhipurkaukselle sää ei nykyisissä ennusteissa näytä optimaaliselta, mutta valkoposkihanhia tulee joka tapauksessa Itä-Suomeen koko ajan lisää tankkaamaan seuraavaa etappia varten.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin