Lintusäätiedote Uudellemaalle 2.–4.10.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Syyskuuta luonnehti lähes jatkuva lounaanpuoleinen lämmin virtaus. Vastatuulen seurauksena pikkulintujen aamumuutot on lennetty yleisesti matalalla hyvin nähtävissä. Siksi Suomessa esimerkiksi peippojen lasketut muuttajamäärät ovat olleet hyvin suuria, esimerkiksi Haliaksella jopa ennätyssuuria. Toisaalta kurkien toinen suurmuutto on antanut odottaa itseään lokakuun puolelle. Öisin muuttavat hyönteissyöjälinnut ovat sen sijaan lähteneet ihan ajallaan, sisäisen aikataulun ajamina. Muutamat hyvät muuttosään yöt on käytetty tehokkaasti hyväksi, ja valtavia massoja on silloin mennyt, mikä on näkynyt esimerkiksi säätutkissa.

Lokakuun alkaessa suursäätila on alkanut muuttumaan niin, että viileää ilmaa pääsee Pohjois-Eurooppaan, ja terminen syksy lopulta alkaa. Myötätuulten ansiosta tällä viikolla kurkien loppumassa, sepelkyyhkyt sekä arktiset hanhet ja vesilinnut rynnistävät. Myös koillisia harvinaisuuksia voi saapua. Ensimmäinen muuttoa laukaiseva virtaus tänään on Uudellamaalla lähinnä luoteinen, mutta pohjoisempana Suomessa myös pohjoisesta. Sen jälkeen on vähän epämääräistä tilaa muutaman päivän, kunnes mahdollisesti rajumpi pohjoinen purkaus nykyennusteissa on viikon lopulla.

Ma: Enimmäkseen on heikkoa lännenpuoleista tuulta, joka iltapäivällä voimistuu kohtalaiseksi ja kääntyy lounaaseen. Kumpukerrospilvi väistyy aamuun mennessä, jolloin aamupuoli on verraten selkeä. Iltaa kohti pilvisyys tihenee ja paksunee lännestä alkaen. Näkyvyys on hyvä. Muuttosää on erinomainen aamun pikkulinnuille ja tänään jo aloittaneille kurjille ja sepelkyyhkyille, sekä haukoille ja edeltävän yön yömuuttajille. Kauempaa koillisesta tuleville arktisille vesilinnuille ja hanhille tilanne on myös hyvä, joskin arvelen niiden ison päämuuton tulevan vasta viikon lopulla.

Ti: Yöllä yleisesti kuuroittaista sadetta, joka aamuksi on lähes ohi. Aamulla enimmäkseen kohtalaista, merellä vielä navakkaa lounaanpuoleista tuulta, joka kääntyy länsilounaaseen ja heikkenee iltaa kohti. Enimmäkseen melko pilvistä. Muuttosää on vain kohtalainen; yöllä ja aamulla sade sekä matala pilvi Itä-Suomessa tulppaavat lintujen lähtöä.

Ke: Lounaasta nopeasti liikkuvan syvenevän matalapaineen reitti ja voimakkuus ovat vielä epävarmoja vaihdellen eri ennustemalleissa. Se voi kulkea Viron yli sataen runsaasti täällä, mitä seuraa päivällä voimakas pohjoistuuli tai kauempaa etelästä heikompana, jolloin ei sada, ja tuuli sekä muu sää on kaikelle muutolle hyvä.

Loppuviikon arvio: Lounaasta voi tulla seuraava syvenevä matalapaine, jota seuraisi pohjoinen kylmänpurkaus ja arktisten hanhien ja vesilintujen iso päämuutto.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin