Kuusitiaisilla voimakas vaellus käynnissä – Hangossa laskettiin uusi Suomen ennätys

Tiedote 21.9.2023, vapaa julkaistavaksi

Suomessa on käynnissä poikkeuksellisen voimakas kuusitiaisten vaellus. Hangon lintuasemalla laskettiin torstaina 21.9. peräti 26 500 muuttavaa kuusitiaista, joka rikkoo edellisen, samalla paikalla syyskuussa 2009 lasketun, Suomen ennätyksen yli kaksinkertaisesti.

Kuusitiainen on paikkalintu, joka vierailee talvisin piharuokinnoilla. Syksyisin nuoria yksilöitä voi vaeltaa pidempiä matkoja etsiessään itselleen omaa reviiriä. Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringan ylläpitämällä Hangon lintuasemalla torstaina rengastetuista 1150 kuusitiaisesta 99% olikin tänä kesänä syntyneitä nuoria lintuja. Aiemmin tänä syksynä tehdyt muuttohavainnot Itä-Suomesta viittaavat siihen, että vaeltavat linnut ovat pääosin peräisin Venäjältä. Vaelluksen taustalla onkin todennäköisesti hyvin onnistuneet pesinnät.

  • Kuusitiainen voi pesiä kaksi kertaa kesän aikana ja tuottaa siten suuria määriä poikasia. Lämpimät sääolot parantavat poikasten hengissäsäilymistä, kertoo Hangossa kuusitiaisia rengastanut yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Kuusitiaisten vaellukset voivat ulottua Keski-Eurooppaan asti. Suomessa rengastettuja kuusitiaisia on löydetty Norjaa, Saksaa ja Ranskaa myöten. Hangossa on tänä syksynä kontrolloitu kaksi Joensuussa 3.9. rengastettua kuusitiaista. Syksyn ja talven aikana selviää, minne Hangossa syksyn aikana rengastetut kuusitiaiset jatkavat.

  • Aivan tajuton lintupäivä! Tällaiset ennätysmuutot ovat kokeneillekin muutonlaskijoille ällistyttäviä luonnonnäytelmiä, jotka laittavat endorfiinit jylläämään, hehkuttaa Hangon lintuaseman asemanhoitaja ja muutonlaskennoista vastaava ornitologi Aki Aintila.

Pitkäaikaisseurannan lisäksi Hangon lintuasemalla tehdään myös aktiivista ympäristökasvatustyötä. Kuusitiaisten ennätysmuuttopäivänä lintuasemalla vieraili bussillinen opettajia, jotka tutustuivat linnustonseurantaan, rengastukseen ja uuteen Linnut viestintuojina -oppimateriaalin. Vierailijat pääsivät seuraamaan lähietäisyydeltä verkkoon pyrähtäneitä kuusitiaisia.

  • Tällaiset kokemukset jättävät lähtemättömän jäljen opettajiin. Opettajien oma innostus kartuttaa myös oppilaiden luontokokemuksia, kun kouluista mennään useammin linturetkille ja ulos oppimaan, kertoo Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton toiminnanjohtaja Maija Ihantola.

Lisätietoja:
yli-intendentti Aleksi Lehikoinen, Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, aleksi.lehikoinen(ät)helsinki.fi, 045 1375732.
Hangon lintuaseman asemanhoitaja Aki Aintila, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry, halias(ät)tringa.fi

Kuvia – kuvaajan nimi mainittava julkaisun yhteydessä!
Kuva 1: Kuusitiainen pesii ja talvehtii nimensä mukaisesti kuusimetsissä. Kuvaaja: Jonne von Hertzen
Kuva 2: Suurimmassa kuusitiaisten muuttoparvessa laskettiin torstaina Hangossa 550 yksilöä. Kuvaaja: Jonne von Hertzen

Linkkejä:
Muuttolintuselain haahka: haahka.halias.fi
Hangon lintuasema: halias.fi
Linnut viestintuojina -hankkeen opetusmateriaalia: mappa.fi/teemareput/linnut-viestintuojina/

Kuusitiainen pesii ja talvehtii nimensä mukaisesti kuusimetsissä. Kuva Jonne von Hertzen
Suurimmassa kuusitiaisten muuttoparvessa laskettiin torstaina Hangon lintuasemalla 550 yksilöä. Kuva Jonne von Hertzen
150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin