Lintusäätiedote Uudellemaalle 17.–19.9.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Kuten syksyjen 2020–21 kurkimuuton johtopäätöksissä on todettu, kannattaa Uudellamaalla staijata auringonlaskuun asti, muuten voi menettää paljon kurkia. Esimerkiksi Pohjan Påminnessä torstaina valtaosa meni vasta illalla klo 18-19 ja suuria parvia vielä lähes pimeässä. Perjantain meno oli vaisumpaa. Varmaan osa pohjoisessa torstaina nähdyistä linnuista jatkoi yöllä Etelä-Suomen yli Viroon, mutta kyllä kurkia on vielä paljon muuttamattakin. Perjantaina näkyi Korppoon säätutkassa peippojen muuton meno merelle (seassa tietysti kaikkea muutakin vähemmistönä, ehkä jopa kuusitiaisia).

Lähiaikojen sää on hyvin vaihtelevaa Suomessa ja Pohjois-Venäjällä. Esimerkiksi Vienassa ja Barentsinmeren rannikolla maanantaina on hyvä muuttotuuli, sunnuntaina ja tiistaina taas huonompi. Hyvät ja huonot sääjaksot vuorottelevat, eli ei tule jättipatoutumia ja -purkauksia.

Su: Aamulla mantereella on enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa etelänpuoleista tuulta, joka päivällä lännestä alkaen kääntyy terävästi luoteeseen, kun kylmä rintama ohittaa. Samalla sataa lyhytaikaisesti (noin tunnin), mahdollisesti rankastikin. Aamupuolella on verrattain pilvistä, mutta tuulen käännyttyä sää selkenee melko pian. Ennen rintamaa on melko huono muuttosää, joka iltapäivällä paranee. Hiirihaukkamuutto voi vähän piristyä, mutta kurkien lähteminen noin myöhään lienee epätodennäköistä.

Ma: Enimmäkseen on heikkoa, merellä kohtalaista idänpuoleista tuulta ja verraten selkeää sekä hyvä näkyvyys; aamulla on viileää. Hieno retkisää ja melko hyvä muuttosää erityisesti aamun pikkulinnuille (jotka tosin menevät helposti korkealla) sekä petolinnuille, kuten varpus- ja hiirihaukoille.

Ti: Lämmin eteläkaakkoinen virtaus vallitsee. Tuuli on kaakon puolelta, mantereella kohtalaista ja merellä navakkaa. Pilvisyys vaihtelee ja lisääntyy iltapäivällä, jolloin lännestä alkaen kuuroittaisen sateen mahdollisuus kasvaa selvästi. Muuttosää ei erityinen, mutta maastossa voi olla pudonneita tai lepäileviä erityisiä lintuja.

Jatkoarvio: Navakkaa lounaistuulta ja yleisesti sateita. Huononpuoleinen muuttosää.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin