Vanhankaupunginlahden rantaniittyjä ennallistettiin Tringan talkoissa 2023

Hakalan rantaniityn niittoa käsivoimin elokuussa 2023. Kuva: Johannes Silvonen

Tringa järjesti niittotalkoot Helsingin Vanhankaupunginlahdella elokuun viimeisenä viikonloppuna 26.- 27. elokuuta. Vanhankaupunginlahden linnustollisesti arvokkaita ranta- ja tulvaniittyjä uhkaa umpeenkasvu, jonka vuoksi Tringan vapaaehtoiset ovat ennallistaneet rantaniittyjä talkoovoimin kesästä 2013 lähtien. Rantaniittyjä pidetään avoimena paitsi alueella laiduntavan karjan, myös ELY-keskuksen ja Helsingin kaupungin tilaaman koneellisen niiton avulla. Laiduntamattomille niityille jää vuosittain katvealueita, joihin niittokoneet eivät pääse, ja näitä on raivattu Tringan talkoissa käsivoimin. Talkoissa on myös kitketty vieraskasveja ja avattu näkymiä lintutornien sekä katselulavojen edustalta.

Lauantaina Hakalan rantaniityllä ahkeroi 19 talkoolaista. Kuva: Johannes Silvonen
Rantaniityn niittoa raivaussahalla. Kuva: Johannes Silvonen
Pensaikon raivausta Hakalan rantaniityn reunassa. Kuva: Johannes Silvonen

Talkoot järjestettiin kaksipäiväisenä. Sää suosi lauantain talkoopäivää, etenkin iltapäivän keli oli aurinkoinen. Lahdella viikkojen ajan korkealla pysytellyt merivesi oli laskussa, mikä teki rantaniityllä kulkemisen mahdolliseksi. Lauantaina talkoiltiin Hakalan uuden katselulavan edustan rantaniityllä kaikkiaan 19 talkoolaisen voimin. Alueella niitettiin järviruokoa ja muuta kasvillisuutta sekä raivattiin vesakkoa rantaniityn avaamiseksi ja samalla näkyvyyden parantamiseksi uudelta katselulavalta. Muutoksen maisemassa voi tarkastaa alla näkyvistä kuvista – nyt on hyvä tähystellä syysmuutolla rantaniitylle laskeutuvia kahlaajia Hakalan tornista ja uudelta katselulavalta!

Näkymä Hakalan katselulavalta Mölylän suuntaan ensimmäisen talkoopäivän alussa ja päätteeksi. Kuvat: Johannes Silvonen
Hakalan katselulavan näkymät, ennen ja jälkeen. Kuvat: Johannes Silvonen
Näkymät Hakalan tornista aamulla ja talkoopäivän loppupuolella. Kuvat: Taavi Sulander

Sunnuntaina talkoita jatkettiin Purolahdella, Purolahden katselulavan edustalla. Sää ei suosinut toista talkoopäivää: talkoiden aloitusta jouduttiin siirtämään parilla tunnilla aamun sateiden vuoksi ja sadekuuroja saatiin niskaan päivän aikana myöhemminkin. Paikalle uskaltautui kehnosta sääennusteesta huolimatta viisi rohkeaa talkoolaista, joten talkoot jatkuivat toisena talkoopäivänä vaihtelevan kosteissa mutta onneksi melko lämpimissä olosuhteissa. Purolahden katselulavan näkymiä uhkaavaa vesakkoa karsittiin ja vieraskasveja poistettiin lavan edustan niityltä muutaman jätesäkillisen verran. Välillä rankaksi yltynyttä sadetta pidettiin puiden ja pressun alla. Lopulta sää iltapäivällä poutaantui, jonka jälkeen Purolahdella saatiin katsella ensin nuoren arosuohaukan saalistelua ja sen jälkeen haarahaukka pyörähti pelloilla talkoolaisten iloksi. Lopuksi Purolahdelta poistuessa pelloilla havaittiin vielä lapinkirvinen. Lauantain mielenkiintoisista lintuhavainnoista mainittakoon useampi paikallinen jalohaikara sekä pari lahden ilmatilassa havaittua mehiläishaukkaa.

Vesakon raivaus käynnissä Purolahden lavan edustalla. Kuva: Johannes Silvonen
Toinen talkoopäivä on saatu päätökseen Purolahdella, tuloksena märät vaatteet sekä talkoovarusteet ja muutama säkillinen niityltä kitkettyjä vieraskasveja. Kuva: Johannes Silvonen

Lämmin kiitos ahkerille talkoolaisille sekä Helsingin kaupungille talkoiden tukemisesta! Kesän 2024 talkoista tiedotetaan Tringan verkkosivuilla ensi kevään aikana.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin