Lintusäätiedote Tringan alueelle 4.–6.9.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Eilen sade ja matalapaine saapui noin 3 tuntia torstai-illan ennustetta myöhemmin. Melko pieni virhe, mutta se oli aika oleellista esimerkiksi valkoposkilaskennalle, koska sää oli hyvä aamulaskennan aikana. Tänään oli oiva petolintusää, mikä vauhditti mehiläishaukkojen lähtöä. Ensi viikolla ei tule pohjoista kylmänpurkausta, vaan ainoastaan luoteinen virtaus lyhytaikaisesti keskiviikoksi, minkä jälkeen korkeapaine vahvistuu ja lämmintä ilmamassaa saapuu lounaasta tänne. Muuttajilla ei ole hätäpäivää. Harvinaisuusmielessä säätila ei ole erityinen.

Ma: Yömuuttosää su–ma on oikein hyvä. Aamulla merellä enimmäkseen kohtalaista lounaistuulta, joka päivällä voimistuu navakaksi ja illaksi vielä vähän lisää. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja poutaa, aamulla sisämaassa voi olla sumulauttoja vesistöjen äärellä, mutta muuten näkyvyys on hyvä. Aamun muuttosää on sangen suotuisa laskea matalalla meneviä pikkulintuja, runsaimmin metsäkirvisiä ja västäräkkejä. Päivän kuluessa vastatuuli alkaa haitata merelle menoa.

Ti: Lounaistuuli on merellä koko päivän voimakkaan navakka, jopa ajoittain kova, mutta kääntyy illalla luoteeseen. Alapilvisyys on runsasta koko päivän ja aamulla yleisesti sangen matalalla, 100–300 m, reveten vasta illalla. Melko huono muuttosää paitsi illalla hyvä yömuuttajille.

Ke: Mantereella enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa tuulta luoteesta ja verraten selkeää. Muuttosää on sangen hyvä etenkin yömuuttajille ja petolinnuille, mutta luodetuuli on tosi vaikea kurkien muuton ennustamiselle. Muuttokauden näin alussa ja virtauksen ollessa melko lämmin ne saattavat muuttaa vain Pohjois-Suomessa. Kannattaa seurata tilannetta havainnoista.

Jatkoarvio: Poutainen korkeapaine vahvistuu, tuuli kääntyy lounaan puolelle, ja on lämmintä ilmamassaa. Sumujen todennäköisyys kasvaa. Petolinnut liikkuvat.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin