Lintusäätiedote Uudellemaalle 1.–3.9.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Viime aikoina päivämuutto on tulppautunut, kun sadetta ja alapilviä on ollut runsaasti. Melko lämmin kaakon–lounaanpuoleinen tuuli vallitsee lähipäivinä. Pilvinen ja ajoittain sateinen sää vähentävät muutolle lähtöä, mutta lisäävät pudottautumista yöllä. Etelästä pohjoiseen saapuu lauantaina vielä yksi heikonpuoleinen matalapaine, joka aiheuttaa vaikeasti ennustettavia kuuroittaisia sateita koko viikonlopun ajan. Ilman suuren kosteuden vuoksi aamut voivat olla melko utuisia mantereella. Viikonlopun jälkeen tuuli kääntyy ja voimistuu.

Pe: Enimmäkseen on kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa etelänpuoleista tuulta. Aamupuolella on verraten pilvistä (Stratocumulus) mutta päivän kuluessa pilvisyys ajoittain repeilee. Yksittäiset heikonpuoleiset kuurot ovat mahdollisia koko päivän ajan. Jos pilvien alarajan korkeus on yli 300 m, muuttosää on kohtalainen, mutta toisaalta rannikon johtolinja kasaa, ja muuttopatoutuma on melko iso monen sadepäivän jälkeen.

La: Ennusteessa matalapaineen keskus kulkee Länsi-Uudenmaan yli päivän aikana. Jos reitti toteutuu täsmälleen, niin merellä tuulee navakasti koko päivän (paitsi ehkä Hangossa on heikompi jakso); aamulla kaakosta, päivällä etelästä ja illalla lounaasta. Sisämaassa tuuli on heikompi. Pilvisyys on sangen runsasta koko päivän. Kuuroittaisen sateen alue saapuu etelärannikolle juuri aamuksi, ja kuuroja tulee koko päivän, mahdollisesti taas runsain sateinkin. Yöllä on melko hyvää muuttosäätä, mutta päivällä voi olla aika huonoa, jos kuurojen väliin ei kehity selkeitä isoja rakoja. Kannattaa katsoa aamulla säätutkakuvia, ehtiikö valkkarilaskennan tehdä, vai onko parempi siirtää sunnuntaihin.

Su: Tuuli on merellä etupäässä kohtalaista ja lounaan puolelta. Pilvisyys on vaihtelevaa, näkyvyys päivällä hyvä ja kuurojen mahdollisuus on vähäinen. Lähipäivistä paras sekä yö-, aamu- että petolintumuuton osalta.

Ensi viikon alku: Jäämereltä liikkuu voimakas matalapaine kaakkoon, joka voimistaa ensin tuulen lounaan ja lännen puolelta, ja viikon puolivälissä pohjoisesta. Se laittaisi suuren lintumäärän liikkeelle, etenkin yömuuttajia mutta ehkä jopa ensi annoksen kurkiakin.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin