Lintusäätiedote Uudellemaalle 7.–9.9.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Ensimmäinen lyhytaikainen kuulas viileä luoteispurkaus saapui tänään ja päivä oli erinomainen petolinnuille ja ensimmäiselle melko pienelle kurkiannokselle. Viime yönä pikkulintujen muutto oli voimakasta ja tänä yönä vielä parempaa sopivan tuulen, selkeän sään ja loistavan näkyvyyden takia. Myös hyönteisiä muutti paljon säätutkissa. Jatkossa vahva korkeapaine vaikuttaa säähän Suomen eteläpuolelta, minkä vuoksi tuuli heikkenee ja kääntyy lounaan puolelle ja sää lämpenee uudestaan (tosin ensi yö on viileähkö). Heikkotuulisessa korkeapainesäässä lähes kaikki muuttajat voivat edetä haluamiinsa suuntiin helposti (myös harhailijat). Tosin kurjet ja hanhet odottavat kunnon kylmänpurkausta. Ainoa muuttosään haaste ovat mahdolliset laajat sumut, joita kehittyy helposti yöllä, ja sitkeimmillään ne voivat hälvetä vasta keskipäivän tienoilla. Sumujen oikea ennustaminen on myös vaikeaa.

To: Aamulla hyvin heikkoa tuulta, päivällä heikkoa–kohtalaista WSW–SW-tuulta, joka illalla merellä voi olla jopa navakkaa. Ohutta yläpilveä, mutta muuten selkeää ja loistava näkyvyys. Hieno muuttosää, mutta monet linnut lentävät korkeuksissa ja niitä on vaikea havaita ja laskea. Kuitenkin etenkin petolintuja kannattaa katsoa.

Pe: Heikkoa–kohtalaista tuulta (merellä aamulla jopa navakkaa) etupäässä lounaan puolelta. Yöllä kehittyy tämänhetkisessä ennusteessa laaja alapilvi Uudellemaalle, joka repeää aamun aikana pois ja on niin korkealla, ettei juuri haittaa aamumuuttoa. Sen sijaan pohjoisempana Länsi-Suomessa näyttää ennusteessa olevan laaja ja tiheä aamusumualue. Aamun jälkeen muuttosää on kuin torstaina, ja päivällä on lämmintä.

La: Heikkoa tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä, lämmintä ja hyvä muuttosää, mutta haitallisen sumun ja sumupilven mahdollisuus on kohtalainen erityisesti aamulla.

Jatko: Lämmin etelänpuoleinen virtaus jatkuu.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin