Lintusäätiedote Uudellemaalle 1.–3.5.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Kylmä huhti–toukokuun vaihde hyydyttää hyönteissyöjien muuttoa jo kolmantena vuotena peräkkäin, vaikka pieniä määriä ehti tulla viime viikon lämpimän putken myötä Baltiaan, josta niitä tihkuu hiljalleen tänne. Hiirenkorvat puhkesivat viime keskiviikkona moniin koivuihin, mutta sen jälkeen kasvu on ollut lähes pysähdyksissä. Tällä viikolla tilanne vain pahenee, koska ilmamassa kylmenee vielä lisää ja virtauskin kääntyy vastustamaan muuttoa keskiviikosta alkaen. Ensi viikolla näyttäisi hiljalleen tulevan palautuminen normaaliin, mutta sinne pääsy kestää lähes kaksi viikkoa.

Ma: Yöpakkasta, aamulla selkeää ja heikkoa, merellä kohtalaista länsituulta. Päivän aikana tuuli kääntyy lounaaseen–etelään ja voimistuu vähän. Päivän aikana lännestä lisääntyvää ja tihenevää pilvisyyttä sekä illalla sadetta. Kohtalainen muuttosää, hyvä retkisää, mutta koleus hillitsee muuttoa.

Ti: Yöllä pudotussäätä ja lämpimämpää kuin muina öinä. Lämpimän rintaman sade lakkaa aamulla nopeasti etelästä alkaen, mutta jo aamupäivällä kylmän rintaman kapea sadealue saapuu Hankoon ja etenee päivän aikana Uudenmaan yli itään. Lounaistuuli on kohtalaista, merellä navakkaa ja kääntyy luoteeseen–länteen kylmän rintaman ylitettyä. Verraten pilvistä, mutta aamulla ja illalla pilvisyys repeilee osaksi. Melko hyvä muutto- ja kohtalainen retkisää ennen päivän kylmää rintamaa.

Ke: Yöpakkasta. Heikkoa–kohtalaista lännenpuoleista tuulta ja aamulla verraten selkeää. Päivällä enemmän pilviä ja etenkin mantereella paikoin vesi- tai räntäkuuroja sekä koleaa. Kohtalainen muuttosää, mutta kylmyys hillitsee yömuuttajien tuloa.

Jatkoarvio: Harvinaisen kylmää. Voi tulla lumi- ja räntäkuuroja. Muutto ei repeä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin