Lintusäätiedote Uudellemaalle 24.–26.4.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Selkeä sää on pitänyt pintansa, mutta yleinen virtaus eli tuuli kääntyi Etelä-Suomessa muutolle hyvin suosiolliseksi, kun taas pohjoisessa sää on huonontumassa joksikin aikaa talviseksi. Tänään on muuttanut komeasti kuoveja, järripeippoja ja meriharakoita. Viimeksi mainittu oli perinteisen arktisen muuton aikainen avaus. Myös valkoposkihanhimuutto alkoi runsastua. Sen sijaan kurjista tulivat eilen varmaan viimeiset joukot. Jatkosää on aluksi edelleen hyvä, kun tiistaiksi lämmin putki saapuu etelästä, mutta loppuviikolla huononee. Putki tuo lisää ensimmäisiä hyönteissyöjiä.

Ma: Mantereella aamulla on enimmäkseen heikkoa–kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa etelän ja lännen välistä tuulta, joka tyyntyy illaksi. Aamulla on verraten pilvistä ja kapea kuurosadenauha kulkee aamulla alueen yli lännestä itään. Pilvien alaraja on matalalla, mutta päivällä pilvi repeilee. Merellä voi olla sumulauttoja ja huono näkyvyys. Yöllä loistava, päivällä melko hyvä muuttosää sumualueiden ulkopuolella.

Ti: Heikkoa–kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa etelän ja kaakon välistä tuulta (lämmin putki). Illalla tuuli heikkenee ja voi kääntyä lounaaseen. Pilvisyys vaihtelee, ja aamulla sekä uudestaan illalla on harvakseltaan ukkosluonteisia kuuroja. Muuttosää on hyvä.

Ke, epävarma ennuste: Länsiosissa suunnaltaan vaihtelevaa heikkoa–kohtalaista tuulta, verraten pilvistä ja paikoin matalaa pilveä tai sumua sekä ajoittain sadetta. Muuttosää sateessa ja huonossa näkyvyydessä kehno, mutta yöllä on hyvä pudotussää. Idässä lämmin putki vallitsee, on kohtalaista kaakonpuoleista tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja iltapuolella kasvava sateen todennäköisyys. Muutto- ja harvinaisuussää idässä melko hyvät. On myös mahdollista, että illaksi etelänpuoleinen tuuli voimistuu koko alueella huomattavasti ja sataa yleisesti.

Jatkoarvio: Sää viilenee tuntuvasti pitemmäksi aikaa, on epävakaista (jopa räntäkuuroja), mutta virtaus pysyy etelän puolella, mikä takaa kohtalaisen muuttosään.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin