Lintusäätiedote Uudellemaalle 21.–23.4.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Säätutkissa on öisin ja aamuisin ollut viime päivinä verraten heikkoa pikkulintumuuttoa, vaikka sää on ollut erinomainen. Siihen lienee kaksi syytä: 1) Lähialueella Baltian pohjoisosissa ja Keski-Ruotsissa muuttohalukkaat linnut ovat jo tulleet Suomeen. 2) Itämeren eteläosissa on ollut voimakasta pohjoisenpuoleista tuulta ja Keski-Euroopassa sateista ja alapilviä paljon, mitkä seikat ovat jarruttaneet lintujen tuloa sieltä.

Lähiaikoina on melko suuria muutoksia muuttosäässä. Aluksi on vielä edellisten päivien kaltaista melko hyvää korkeapaineista muuttosäätä, mutta sen jälkeen säätyyppi alkaa muuttua. Lauantain tienoilla korkeapaine Norjanmerellä luhistuu ja vaihtuu matalapaineeksi Etelä-Skandinaviassa. Tämä avaa tänä keväänä melko harvinaisen eteläisen virtauksen, joka näyttäisi yltävän Etelä-Suomeen. Samalla sataisi yleisesti tiistain-keskiviikon tienoilla, mikä tekisi hyvää luonnolle sekä puhdistaisi katu- ja siitepölyä ilmasta. Virtaus kiihdyttäisi selvästi hyönteissyöjien ja kahlaajien muuttoa. Loppuviikolla muuttosää mahdollisesti huononee, sillä on hyvät mahdollisuudet ilmamassan selvälle kylmenemiselle ja virtauksen kääntymiselle pohjoisen puolelle.

Pe: Enimmäkseen on heikkoa, merellä kohtalaista, pohjoisenpuoleista tuulta, joka päivällä merellä kääntyy länsilounaaseen (merituuli). Selkeää–puolipilvistä. Sangen hyvää muuttosäätä kaikille tulijoille, esimerkiksi järripeipoille ja piekanoille.

La: Enimmäkseen heikkoa–kohtalaista lännen ja lounaan välistä tuulta, joka iltapäivällä merellä on ajoittain navakkaa. Jokseenkin selkeää. Muuttosää paranee erittäin hyväksi, varsinkin yöllä, koska lounainen perusvirtaus vallitsee koko Itämerellä. Yömuutto vauhdittuu kunnolla rastailla ja vesilinnuilla, kahlaajia ja hyönteissyöjiä alkaa tulla lisääntyvästi (mm. vikloja, tiltaltteja sekä ensimmäisiä pajulintuja, sirittäjiä ja kirjosieppoja). Jos kurkia on vielä jäljellä, tässä tulee loppumassa.

Su: Epätarkka ennuste: Pohjoisesta lähestyy kylmä rintama, joka ilmeisesti pysähtyy Etelä-Suomen tienoille ja alkaa liikkua lämpimänä rintamana hitaasti takaisin pohjoiseen. Rintaman pohjoispuolella on heikkoa pohjoisenpuoleista tuulta ja sadetta, eteläpuolella etelätuulta ja poutaa. Vaihtelevaa, melko runsasta pilvisyyttä ja iltayöllä sangen lämmintä. Muuttosää on erinomainen etenkin yömuutolle.

Ensi viikon alun arvio: Lämmin eteläinen–kaakkoinen virtaus, monin paikoin sadetta. Hyvää säätä muutolle (jos ei sada, eikä ole sumua) ja harvinaisuuksillekin.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin