Lintusäätiedote Uudellemaalle 8.–10.4.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Uudellemaalle:

Eilinen, torstai, oli osoitus sään ennustamisen vaikeudesta sumu- ja sumupilvitilanteissa. Kun yksikään numeerinen ilmakehämalli ei muodostanut sumua Suomenlahdelle, ei sitä kukaan meteorologikaan ennustanut. Myös itäkoillinen navakka–kova vastatuuli merellä oli ennustettua pahempi. Muutto oli ihan lamassa. Mutta tänään jo parani, ja jatko näyttää hyvältä, kun ei ole pahasti haittaavaa vastatuulta, näkyvyys on hyvä ja lumi sekä rannikon jää sulaa lopultakin. Periaatteessa uusi sumutilanne ei ole täysin pois suljettu. Punarintoja, rastaita, ja vesilintuja tulee lisää öisin, päivänvalossa peippoja, niittykirvisiä, hanhia, hiiri- ja varpushaukkoja sekä myös kurkia voi tulla jo vähän enemmän. Muutto- ja retkisää on hyvä joka päivä ja yö.

La: Sisämaassa enimmäkseen heikkoa, merellä kohtalaista, ajoittain jopa navakkaa idän ja koillisen välistä tuulta. Yöllä pikkupakkasta, aamulla verraten selkeää, mutta päivän aikana pohjoisesta tulee pilvilauttoja; lämpötila iltapäivällä sisämaassa noin +10 astetta.

Su–ma: Enimmäkseen heikkoa idänpuoleista tuulta, sunnuntaina iltapäivällä rannikolla ehkä merituulta. Pilvisyys vaihtelee, mutta on sunnuntaina keskimäärin melko vähäistä ja korkealla, maanantaina runsaampaa. Lämpötila kuten lauantaina.

Alkuviikko: Heikkoa–kohtalaista tuulta koillisen ja kaakon väliltä, vaihtelevaa pilvisyyttä ja pieni sateen mahdollisuus; yölämpötila nousee. Sumun mahdollisuus yöllä ja aamulla kasvaa. Muuten hyvää muuttosäätä.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin