Lintusäätiedote Uudellemaalle 5.–7.4.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Erittäin kylmä sääjakso päättyy, ja muutto voimistuu selvästi pääsiäisenä, vaikka lintuja on saapunut ihan kohtuullisesti kylmässä vastatuulessakin, esimerkiksi hanhia ja kiuruja sunnuntaina. Vaikka lämpötila Suomessa nousee ajankohdan normaalilukemiin ja lumen sulaminen kiihtyy, niin kylmä ilmamassa lorahtaa Suomesta lähipäiviksi Puolan tienoille. Suomessa pääsiäisenä pitkään pysyvä korkeapaine ei myöskään tuo erityistä lämmintä putkea, vaan Keski-Euroopassa on melko koleaa tulevan viikon ajan. Itämerellä vallitsee navakka koillistuuli ja Suomenlahdellakin on aina vaan navakkaa idän ja koillisen välistä tuulta, mikä jarruttaa muuttoa. Noista syistä muutto ei varsinaisesti repeä, vaan kiihtyy ensin vähän ja pääsiäisenä enemmän. Hanhet, hiirihaukat, peipot, niittykirviset, kottaraiset ja pajusirkut runsastuvat, yömuuttajista esimerkiksi punarinnat, lehtokurpat ja taivaanvuohet. Uudellamaalla tulee pitkä lähes sateeton jakso. Siksi pääsiäisen tienoo sopii hyvin linturetkeilyyn.

Ke: Kohtalaista, merellä navakkaa itäkoillistuulta, joka illalla vähän heikkenee. Yöpakkasta ja aika kolea päivä. Pilvistä (keski- ja alapilviä) ja rannikolla, etenkin Hangossa, ajoittaisen lumi- ja vesisateen mahdollisuus. Muutto- ja retkisää on melko huono.

To: Tuuli kuten keskiviikkona, mutta hiukan heikompi. Aamun kuluessa idästä alkaen ala- ja keskipilvi liikkuu pois länteen ja jäljelle jää vain ohutta yläpilveä. Aurinko pääsee lämmittämään ja sisämaassa lämpötila nousee iltapäivällä jo lähelle kymmentä astetta. Vain kohtalainen muuttosää.

Pe: Merellä kohtalaista–navakkaa, mantereella heikkoa–kohtalaista itätuulta. Poutaa ja todennäköisesti jopa osaksi selkeää. Vähän parempi muuttosää kuin torstaina.

Pääsiäisen arvio: Heikkoa tai kohtalaista tuulta, poutaa, vaihtelevaa pilvisyyttä. Yöt lämpimämpiä kuin nyt. Melko hyvä muuttosää.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin