Lintusäätiedote Uudellemaalle 11.–13.4.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Korkeapainesää on suosinut pääsiäisenä kauniin ilman päivämuuttajien kuten kurkien, sepelkyyhkyjen ja petolintujen saapumista. Tiistaina ja keskiviikkona sää suosii edelleen aamu- ja päivämuuttajia kuten suohaukkoja, kuoveja, tuulihaukkoja, piekanoita, selkälokkeja, niittykirvisiä, rautiaisia, västäräkkejä, peippoja ja pajusirkkuja, joiden muutto voimistuu. Erityisesti yömuutto kiihtyy selvästi, koska pariksi päiväksi Itämeren alueen itäinen–pohjoinen ylävirtaus vaihtuu keskimäärin kaakonpuoleiseksi, ja yöt lämpenevät selvästi. Öisin voidaan odottaa saapuvan enenevästi vesilintuja, rastaita, hippiäisiä, tiltaltteja, peukaloisia, punarintoja ja kevään alkupään kahlaajien etujoukkoja. Ensisaapujia lähipäivinä voisivat olla metsäkirvinen, suosirri, punakuiri, mustapyrstökuiri, valkoviklo, rantasipi ja ehkä jopa haarapääsky.

Ti: Sisämaassa aamulla tyyntä, päivällä ja merellä heikkoa–kohtalaista enimmäkseen idänpuoleista tuulta. Pilvisyys vaihtelee, mutta on keskimäärin ohuehkoa ja melko ylhäällä, mutta iltapäivällä voi muutamia pieniä sadekuuroja tulla. Hyvä muuttosää kaikille lajeille yöllä ja päivällä.

Ke: Aamulla ja päivällä enimmäkseen tyyntä–heikkoa tuulta, illalla idänpuoleinen tuuli voimistuu kohtalaiseksi merellä. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja etenkin lännessä sekä iltapäivällä–illalla jonkin verran sadekuuroja. Näkyvyys voi olla udun takia vähän heikentynyt, mutta edelleen hyvä muuttosää vallitsee.

To, epävarma ennuste: Annos kylmää ilmaa tulee yöllä idästä. Sen vuoksi yöllä tulee sadekuuroja, ja aamuun mennessä itätuuli on mantereella kohtalaista–navakkaa, merellä navakkaa-kovaa. Pilvisyys vaihtelee ja madaltuu. Etenkin tuulen vuoksi muuttosää on selvästi huonompi kuin edellisinä päivinä.

Jatkoarvio: Viileämpi, mutta kuivan aurinkoinen ja aluksi navakka itävirtaus vallitsee, mikä hillitsee edelleen muuttoa. Mutta idästä voi myös tulla jotain kiintoisaa, kun on paljon itätuulta tänä keväänä, voisi esimerkiksi havaita aikaisen pohjansirkun ja sinipyrstön.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin