Lintusäätiedote Uudellemaalle 17.–19.3.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Nyt näyttää siltä, että muuttokevät edistyy vähitellen ja melko tasaisesti huomisesta eteenpäin. Lumi sulaa, kun kylmiä pakkasjaksoja ei ole näköpiirissä ja virtaus käy sopivasti etelän ja lännen välisestä sektorista. Sulaminen synnyttää tulvajärviä, mikä tuo ensimmäisiä hanhia pelloille. Toki kevät on vielä aivan alussa, ja ilmaus ’hyvä muuttosää’ ei tarkoita massamuuttoja, vaan vielä melko vähille ensimuuttajille sopivia olosuhteita. Uusia muuttolajeja saapuu.

Pe: Aamu on heikkotuulinen ja vähäpilvinen sekä kylmä pakkasaamu etenkin sisämaassa, mikä hillitsee muuttajia. Päivän kuluessa lämpötila nousee plussan puolelle. Pilvisyys lisääntyy vähitellen lännestä alkaen mutta pysyy melko korkealla ja ohuena ja näkyvyys hyvänä. Aluksi on jokseenkin tyyntä, mutta lännestä alkaen viriää heikko-kohtalainen etelätuuli, joka illalla on merellä jo navakkaa. Muuttosää on hyvä kevään ensi tulijoille.

La: Huonoin retkisää lähipäivistä ja enimmäkseen sangen huono muuttosääkin. Lämpötila kyllä on pysyvästi hiukan nollan yläpuolella, mutta aamulla voi sataa vähän räntää tai vettä, aamupäivällä on todennäköisesti poutajakso, ja iltapäivällä voi sataa aika jatkuvasti vettä. Sää on harmaa ja pilvinen. Etelänpuoleinen tuuli on maa-alueilla navakkaa, merellä navakkaa-kovaa.

Su: Aamulla on heikkoa-kohtalaista lounaistuulta, harmaan alapilvistä, mahdollisesti aluksi jopa sumua ja tihkusadetta huonon näkyvyyden kera. Pian pilvet repeilevät, aurinko tulee esiin, näkyvyys paranee ja tuuli heikkenee lisää, eli tulee hyvä muutto- ja retkisää.

Ma–ti jatkoarvio: kohtalaisia tuulia lounaan ja luoteen väliltä, poutaa, plusasteita ja osaksi aurinkoista. Kevät etenee.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin