Lintusäätiedote Uudellemaalle 14.–16.3.2023

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Yli viikon jatkunut täysin talvinen muuton pysäytyssää (mutta upea ulkoilusää) heilahtaa äkkiä keväiseksi, kun yöllä saapuu leuto lounainen virtaus Suomeen. Mitään suurta ryntäystä ei kuitenkaan ehdi tulla, kun voimakas tuuli, yhtenäinen lumipeite, uusi lumipyry yöllä ja vesisade huomenna, ajoittain matalat pilvet ja sumukin haittaavat muuttoa huomenna. Lisäksi lämmin pulssi on lyhyt. Ensimmäisiä ajankohdan tyypillisiä lajeja saapuu keskiviikkona ja torstaina (mm. kiuru, töyhtöhyyppä, kala- ja harmaalokki, varis, sepel- ja uuttukyyhky sekä kottarainen aloittavat muuttoa). Vesilintuja tulee saaristoon enemmänkin (mm. haahkoja, tukkasotkia, alleja, koskeloita ja telkkiä), koska kova tuuli ja korkea vesi rikkovat jo muutenkin mitätöntä tämän talven jääkenttää saaristossa, ja vesilintuja on ollut merellä jo kotvan aikaa.

Ti: Yöllä lumipyryä, joka aamuun mennessä muuttuu vesisateeksi, kun lämpötila nousee jopa noin +5 asteeseen. Vesisade voi ajoittain tauota aamun kuluessa, mutta iltapäivällä jälleen ajoittaista tihku- tai vesisadetta. Aamulla on maalla navakkaa, merellä kovaa etelän ja lounaan välistä tuulta, joka illaksi heikkenee maalla kohtalaiseksi, merellä navakaksi. Paksua, hämärtävää pilveä, joka roikkuu matalalla, paikoin sumua ja huono näkyvyys. Huono muuttosää.

Ke: Heikkoa–kohtalaista WSW-tuulta, joka päivällä voimistuu merellä navakaksi. Aamulla sataa idässä paikoin vähän räntää tai lunta, mutta loppupäivä on poutainen. Aamun kuluessa lännestä alkaen näkyvyys paranee, pilvipeite ohenee ja nousee korkeammalle; iltapäivällä on verraten selkeää. Lämpötila on lähellä nollaa; illalla alkaa vähän pakastua. Huomattavasti parempi muuttosää ensimmäisille tulijoille kuin tiistaina.

To: Heikkoa tuulta, heikkoa pakkasta ja verraten selkeää. Hyvä retkisää, mutta vain kohtalainen muuttosää, koska pakkasaamu, vielä melko runsas jäätynyt lumipeite ja uudet lumikuurot Ruotsissa hillitsevät. Kuitenkin mm. ensimmäisiä hiiri- ja varpushaukkoja voi saapua, ja kotkien muuttosää on hyvä. Iltapäivällä muutama plusaste.

Jatkoarvio: To–pe yö voi olla kylmä, mutta sen jälkeen tulee uusia lämpimiä pulsseja lounaasta, ja muuttokevät alkaa pikkuhiljaa edistymään lisää.

150 150 Risto Nevanlinna
Kirjoita jotakin