FISKARSIN – SALON RETKI 14.1.2023 -RETKIKERTOMUS

Slickon pähkinähakki. Kuva Gianni Coati

Vuoden ensimmäinen bussiretki starttasi normaaliin tapaan Kiasmalta 7.00. Kun kyytiin otettiin muutama vielä matkalta, niin meitä oli lopulta kasassa 37 retkeläistä, oppaat Aleksi Mikola ja Juho Tirkkonen sekä kuski Bjarne. Sää ei tällä kertaa ollut kauniin talvinen: muutama plusaste, reipas etelätuuli ja vaihtelevaa vesisadetta pitkin päivää. Pahimmalta sentään vältyttiin, sääennuste kun oli luvannut rankempia sateita kuin mitä lopulta saatiin.

Ensimmäisenä kohteena käytiin aamuhämärissä Karjaan Meltolassa yrittämässä alueella jo pidempään oleillutta varpuspöllöä, mutta tuulen ja tihkusateen seasta kuultiin vain punatulkkuja ja heräileviä tiaisia. Retken perinteistä poiketen tällä kertaa emme menneet sisälle Lahtien kotiin Pohjan Slickossa, mutta kävimme silti tieltä katsomassa heidän piharuokinnalleen ja huutelemassa kuulumiset asukkaille. Vesikelistä ja tuulesta huolimatta havaitsimme noin 10 pähkinähakkia, jotka tulivat lähipuihin pyörimään ja muutama kävi ruokinnallakin. Hakkien lisäksi Slickossa havaittiin mm keltasirkkuja, varpushaukka, merikotka ja korppi, mutta nopeasti ruokinnalla käyneen harmaapäätikan näkivät vain talon asukkaat.

Retkeläiset Slickossa. Kuva Aleksi Mikola

Slickosta jatkettiin Fiskarsin ruukkialueelle, jossa joen vesi oli sateiden ja plussakelien jälkeen korkealla.

Kuva Aleksi Mikola

Löysimme yläjuoksulta kuitenkin pari koskikaraa, joiden puuhia pääsimme seurailemaan lähietäisyydeltä. Reipas apuopas Juho komppasi sillä aikaa joen alajuoksun ja näki päivän ensimmäiset vihervarpuset, viherpeipot ja pulut.

Fiskarsin koskikara. Kuva Gianni Coati

Seuraavat kohteet olivat tällä kertaa Tammisaaressa, jossa suuntasimme ensin Knipanille katsomaan Stadsfjärdenin vesilintutarjontaa. Nokikanat (ainakin 6) ovat aina talvella mukavia, mutta paras laji oli silti paikalta edellispäivänä löytynyt naaraspukuinen pilkkasiipi. Näiden lisäksi nähtiin tavallista lajistoa: isokoskeloja, telkkiä, tukkasotkia, harmaalokki, kalalokki ja merikotka. Ohi lensi päivän toinen varpushaukka. Vessujen katselun jälkeinen kävely harmaudessa ja sateessa Ramsholmenin ruokinnalle tuotti lajilistalle uusina vain tiklin ja puukiipijän.

Siirtymäajossa Tammisaaresta Saloon ei nähty bussin ikkunasta mitään jännittävää. Halikonlahden puhdistamon ojan peukaloinen petti myös, ehkä vesikeli oli sulattanut sille ruovikonpohjia jostain lähialueelta. Utuisen pellon poikki oli näkyvyyttä juuri ja juuri tarpeeksi, että kartanon puiden latvoissa istuva piekana erottui, kuten myös tämän viereisissä puissa ajoittain istuvat ja lentelevät turkinkyyhkyt. Näitä ihmetellessä löydettiin rantaniityn tolpalta istumasta alueella pidempään pyörinyt naaraspukuinen sinisuohaukka, joka vähän aikaa tolpalla istuskeltuaan lähti Viurilanlahden yli lounaaseen. Jossain välissä ohi lensi nopeasti pari kottaraista. Pois lähtiessä löytyi sumun seasta pellon vastalaidalta vielä alueen toinenkin talvehtiva piekana istumasta puussa.

Talvipäivä on lyhyt, joten valoisassa oli aikaa enää lyhyelle pyörähdykselle Salon Kauniaisissa. Pienen etsimisen jälkeen löydettiin pari turkinkyyhkyä, joita kaikki pääsivät nyt kunnolla ihailemaan. Paluumatka aloitettiin kahvi/vessapysähdyksellä Piihovin ABC:llä, ja Kiasmalla oltiin takaisin melko tasan ilmoitettuna aikana klo 18. Retken lajimäärä (33) jäi pieneksi monien tavallisten lajien puuttumisen takia, mutta sääolosuhteisiin ja varsinkin ennusteisiin nähden retkipäivä oli ihan onnistunut.

Retkellä havaitut lintulajit (yht 33): laulujoutsen, sinisorsa, tukkasotka, pilkkasiipi, telkkä, isokoskelo, merikotka, sinisuohaukka, varpushaukka, piekana, fasaani, nokikana, kalalokki, harmaalokki, kesykyyhky, turkinkyyhky, käpytikka, koskikara, sinitiainen, talitiainen, puukiipijä, harakka, pähkinähakki, naakka, varis, korppi, kottarainen, pikkuvarpunen, viherpeippo, tikli, vihervarpunen, punatulkku, keltasirkku.

-Aleksi Mikola

150 150 Jaana Sarvala
Kirjoita jotakin