Porkkala-Evitskog-Suomenoja 24.4.2022 Retkikertomus

Kuva: Aleksi Mikola

Perinteinen Porkkalan ja Suomenojan bussiretki päästiin muutaman vuoden tauon taas järjestämään, tällä kertaa vähän totuttua myöhemmällä päivämäärällä. Lähtö normaaliin tapaan Kiasmalta, pari retkeläistä matkalta mukaan ja Pampskatanin parkkipaikalta vielä pari omalla autolla tullutta, niin retkiporukka oli kasassa: 34 retkeläistä, opas Aleksi Mikola ja apuopas Olli Keskikallio sekä luottokuski Antero. Bussimatkalla ihailtiin tien varren pelloilla olleita kurkia, ja pari takapenkkiläistä näki ikkunasta vilaukselta jalohaikaran, mutta oppaan hitaiden hoksottimien vuoksi ei tajuttu heti pysähtyä ja lintu ei paluumatkalla ollut enää paikalla. Pampskatanin polun varrella havaittiin lukuisien peippojen lisäksi ainakin laulavat tiltaltti sekä peukaloinen. Kärjen kannaksella pysähdyttiin ihailemaan alleja ja haahkoja, ja apuopas Olli huomasi D-luodon vierestä mustakurkku-uikun. Yli läpsytteli kolme piekanaa, joista yksi oikein hienosti ihan vierestä, sekä päivän ensimmäinen tuulihaukka.

Kärjen kalliolle päästyämme totesimme, että metsä suojaa aika hyvin reippaalta koillistuulelta, ja kalliolla oli leppoisaa seisoskella. Odotusten mukaisesti muutto oli tuulesta johtuen hyvin heikkoa. Paikallisista linnuista päästiin haahkojen ja allien lisäksi katselemaan mm meriharakoita, kalatiiroja, tukkakoskeloita ja kivitaskuja.

Haahkat. Kuva Ari Jokinen.

Muuttopuolella havaittiin sentään mm muutamia kuikkia, jokunen parvi sepelkyyhkyjä, taivaalta kuulunut pulmusen ääni sekä yllättävän monipuolisesti petolintulajeja: jo mainittujen kannakselta nähtyjen lisäksi hiirihaukka, sääksi, kolme tuulihaukkaa lisää, varpushaukka, kaksi hienoa sinisuohaukkakoirasta sekä sokerina pohjalla juuri ennen poislähtöä 2kv arosuohaukka. Arosuo meni harmittavasti sen verran hankalasti, että sillä ei päästy mässäilemään, vaikka lähes kaikki linnun näkivätkin.

Bussille palattuamme otimme suunnan kohti Kirkkonummen Maatilapuotia, josta saatiin maittavat kahvit ja pullat, sekä lajilistalle varpunen ja hemppo. Täältä jatkettiin Tringan retkillä hieman oudompaan kohteeseen: Kirkkonummen pohjoisosiin Evitskogiin, jossa on ollut peltotulvalla paljon lintuja. Tulva ei pettänyt, ja siellä oli monipuolisesti hanhia sekä sorsia ja muutama kahlaajakin: lajilistalle lisättiin ainakin metsähanhi, tundrahanhi, merihanhi, jouhisorsa, haapana, tavi, taivaanvuohi, metsäviklo ja rantasipi.

Kuva: Aleksi Mikola

Evitskogista suunnattiin vielä kohti retken toista pääkohdetta eli Finnoon altaita. Finnoon tyyppilajeja (naurulokki, punasotka, tukkasotka, mustakurkku-uikku, lapasorsa, harmaasorsa, nokikana, liejukana) päästiin ihailemaan hienosti, vain liejukanat olivat tyypilliseen tapaansa hieman piilottelevia ja aiheuttivat pientä päänvaivaa.

Mustakurkku-uikku. Kuva Ari Jokinen

Varsinkin punasotkia oli paikalla runsaan oloisesti. Pienenä bonuksena altaiden länsireunalla päästiin ihailemaan ihan kävelytien vieressä altaan reunoilla rauhassa ruokaillutta pikkutylliä.

Altaiden kierroksen jälkeen suunnattiinkin bussilla takaisin kohti keskustaa, jossa päätepysäkillä Kiasmalla oltiin kuuden maissa. Retkellä havaittiin yhteensä 86 lintulajia ja muutama nisäkäslaji siihen päälle.

Pampskatan. Kuva Ari Jokinen.

Aleksi Mikola

Lajilista systemaattisessa järjestyksessä (yht 86): kuikka, silkkiuikku, mustakurkku-uikku, merimetso, jalohaikara, kyhmyjoutsen, laulujoutsen, metsähanhi, tundrahanhi, merihanhi, kanadanhanhi, valkoposkihanhi, haapana, harmaasorsa, tavi, sinisorsa, jouhisorsa, lapasorsa, punasotka, tukkasotka, haahka, alli, mustalintu, telkkä, tukkakoskelo, isokoskelo, merikotka, sinisuohaukka, arosuohaukka, varpushaukka, hiirihaukka, piekana, sääksi, tuulihaukka, liejukana, nokikana, kurki, meriharakka, pikkutylli, töyhtöhyyppä, taivaanvuohi, kuovi, metsäviklo, rantasipi, naurulokki, kalalokki, selkälokki, harmaalokki, merilokki, kalalokki, kesykyyhky, sepelkyyhky, palokärki, käpytikka, kiuru, niittykirvinen, västäräkki, peukaloinen, rautiainen, punarinta, kivitasku, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, tiltaltti, hippiäinen, töyhtötiainen, kuusitiainen, sinitiainen, talitiainen, puukiipijä, harakka, naakka, varis, korppi, kottarainen, varpunen, pikkuvarpunen, vihervarpunen, hemppo, pulmunen, pajusirkku.

Nisäkkäät: orava, rusakko, kuusipeura, metsäkauris, valkohäntäkauris.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin