Koululaisille järjestetyt lintu- ja luontoretket käynnistyneet mukavasti

Hyvää mieltä ja onnistumisia on tuottanut tällä viikolla alkaneet koululaisviikot! Porkkalan Lintuviikon järjestämien koululaisretkien tavoitteena on ollut tarjota Kirkkonummen koululaisille mahdollisuus tutustua lähiluontoon ja retkikohteisiin Tringan ja Kyyn lintu/luonto-oppaiden johdolla. Jokainen retki on suunniteltu opettajan toiveiden mukaisesti sopivaksi juuri hänen luokalleen. Joillekin retkille on osallistunut myös useampi luokka, avauspäivänä peräti kolme luokkaa. Myös oppaiden määrät vaihtelevat luokkakoon mukaan, tällä retkellä oppaita oli viisi. 

Oppilaat ovat ulkoilleet kevään kuulaassa ja aurinkoisessa säässä havainnoiden ja kirjaten vihkoon kevään ensimmäisiä hyönteisiä, lintuja ja kasveja. Oppaat arvostavat jokaista luontoon liittyvää havaintoa. Hauenpoikasta on katseltu läheltä ja sitten vapautettu jokeen, ja yksi oppilas löysi aitojokikorennon toukan.  Oppilas, jolla ei vielä ollut sanoja suomenkielellä, osasi ilmaista miten pilvet olivat harmaat ja sadetta luvassa. Lintuhavaintoja on kirjattu kymmeniä!

Mukana retkeili myös valmistava luokka, jossa on 7-16 vuotiaita maahanmuuttajalapsia. Joukossa oli muun muassa darin ja albaniankielisiä, mutta suurin osa oli Ukrainasta tulleita lapsia. Yhteisen kielen puuttuessa saattoi erityisesti korostua ympäristönhavainnointi, myös kiikareiden ja kaukoputken läpi katsottuna se oli uusi ja innostava elämys. Keskellä peltoa, lintujen laulaessa, murrosikäisten kanssa syntyi myös keskustelua musiikista. Vuorovaikutus ei ollutkaan niin hankalaa ilman yhteistä kieltä vaan oppilaiden oli luontevaa lyöttäytyä neljästä oppaasta yhden rinnalle juttelemaan ja kuuntelemaan.

Retkien päätteeksi on todettu niiden olleen antoisia ja innostavia sekä oppilaille, opettajille että oppaille ja hymy on ollut herkässä.

kuva: Merja Talvela
150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin