Alkuviikon lintusää: pari hyvää muutto- ja retkisääpäivää, lisää hanhia ja kurkiakin on vielä jäljellä

Jarmo Koistisen (19.9.) laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Viikonlopun itätuuli oli niin navakka, että se jo haittasi staijausta ja muuttoakin. Kun Pohjois-Venäjällä aukeni myötätuuliputki, niin valkkareita tulee Itä-Suomeen jo suurin määrin; myös Uudellamaalla on ollut jonkin verran muuttoa, ja lisää voi tulla lähipäivinä. Sepelhanhia meni kaakossa ja Ruotsissa kuten tavallista, eli pääjoukko ohitti Uudenmaan eteläpuolelta. Kurjen muutto meni tänä syksynä hassusti sää takia: ensin lähtivät Lounais-Suomen linnut, sitten pohjoisempaa, mutta läheskään kaikki eivät kuitenkaan vielä, koska esimerkiksi Limingassa oli eilen 14 000 kurkea. Huomenna on samanlaista kuin oli viikonloppuna, sitten tulee pari oikein hyvää muutto- ja retkisääpäivää, mutta viikon lopulla on sateista muuton pysäytyssäätä. Jatkuva virtaus Venäjältä on tuonut ja voi tuoda lisää idän ja Jäämeren harvinaisuuksia (esim. suula).

ma: Edelleen merellä hyvin navakkaa idänpuoleista tuulta, joka haittaa muuttoa ja havainnointia meren äärellä. Pilvisyys vaihtelee, mutta on poutaa ja hyvä näkyvyys. Aamumuutto on hajallaan ja hanhimuuttosää melko hyvä.

ti: Tuuli kääntyy koillisen ja pohjoisen välille ja on enää kohtalaista-heikkoa. Erittäin hyvää tyhjennyssäätä muuttajille, ja nyt voi lähteä uudestaan kurkiakin, mutta niitä kyllä voi haitata liika pilvisyys (ei nostoja). Myös sepelkyyhkyn muuton pitäisi jo alkaa voimistua.

ke: Heikkoa tuulta ja melko pilvistä, poutaa. Muuttosää on muuten oikein hyvä, mutta vaikea kaartelumuuttajille. Lisäksi peipot ja järrit, sekä muut aamun pikkulinnut eivät suuresti kasaudu johtolinjoille, vaan nousevat korkeuksiin koko rannikon pituudelta.

loppuviikon arvio: kaakonpuoleinen tuuli voimistuu, sateet yleistyvät ja muutto jarruuntuu.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin