Lähipäivien lintusää: tyhjennyskeliä, kovaa pikkulintumuuttoa

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Kuten viime vuoden kurkimuuton johtopäätöksissä oli todettu, kannattaa Uudellamaalla staijata auringonlaskuun asti, muuten voi menettää paljon kurkia. Esimerkiksi Pohjan Påminnessä eilen kurkien valtaosa meni vasta illalla. Tänään meno oli vaisumpaa, kun ei yhtään ollut nostoja, mutta toisaalta suuri osa linnuista on jo muuttanut. Myös arktikaputken avautuminen näkyi heti valkoposki- ja sepelhanhimäärissä idässä.

Vahva korkeapaine on nyt asettunut Suomesta Jäämerelle, mikä tietää tyhjennyssäätä Pohjois-Venäjälle, joka Uudellamaalla ilmenee idänpuoleisena, erityisiä lajeja tänne tuovana viileänä tuulena. Näkyvyys on ekstra priima, jos ei ole tihkusadetta. Harmillisesti viileässä ilmamassassa on runsaasti pilvisyyttä, joka vaimentaa petolintumuuttoa; kurkia haittaa myös kovin itäinen tuuli. Pikkulintujen muutto on kovaa, mutta valtaosa lentää korkealla lukuun ottamatta vihervarpusia. Vallitsee melko tavalla tyhjennyssää.

pe-su: Mantereella on enimmäkseen heikkoa-kohtalaista, merellä kohtalaista-navakkaa idänpuoleista tuulta. Pilvistä tai ajoittain jopa puolipilvistä, ja etenkin rannikolla on pieni mahdollisuus tihkusadetyyppisiin kuuroihin. Hyvä muuttosää yöllä ja päivällä, mutta lintujen näkeminen suurina määrinä on vaikeaa, koska ne menevät korkeuksissa hajallaan.

jatkoarvio: Korkeapaine itävirtauksen kera pysyy ennallaan, mutta ilmamassa lämpenee vähän, ja pilvisyys vähenee.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin