Tringan määrityspähkinät, viikko 19

Tringan määrityspähkinöiden viikon 19 kuvat löytyvät alempaa tältä sivulta. Tämän viikon kuviin vastataan oheisella lomakkeella: https://forms.gle/EzK4jbT3RHQEdDaz9

Palkintoina tällä kierroksella arvotaan molempien sarjojen oikein vastanneiden kesken monikäyttöiset Tringan putkihuivit. Vastausaika päättyy sunnuntaina 10.5.2020 klo 23:59. Kuvat löytyvät alempaa tältä sivulta.

Voit osallistua määrityspähkinöihin, vaikka et olisi vastannut aiemmilla viikoilla. Sääntöihin voi tutustua määrityspähkinöiden ensimmäisessä julkaisussa.

Edellisen viikon (18) vastaukset ja tulokset:

Helppo sarja:

Kuvan 18A lintu aiheutti selvästi enemmän hajontaa kuin 18B. Lajiksi veikattiin oikean vastauksen lisäksi leppälintua, närheä ja kuhankeittäjää. Väritykseltään lintu tosiaan muistuttaa melko paljon leppälintunaarasta, mutta toisaalta linnun kokoa ja mittasuhteita voi arvioida esimerkiksi jalkojen paksuudesta ja koivunlehtien ja oksan koosta. Suurin osa vastaajista oli kuitenkin tunnistanut linnun oikein kuukkeliksi.

Kuva 18B osoittautui todella helpoksi, ja kaikki vastaajat tunnistivat oikean lajin. Sepelkyyhkyn tuntomerkkeinä näkyvät kuvassa mm. valkoiset kaulasepel ja siipijuova, hennon punertava rinta ja harmaa yläperä.

Vaikea sarja:

Kuva 18C ei hämännyt vastaajia. Lähes kaikki tunnistivat lajin oikein mustahaikaraksi. Pitkät jalat, kokomustat selkä ja siivet valtavine harittajineen sekä kuvassa hieman pilkottava valkoinen vatsa eivät sovi millekään muulle Suomessa luonnonvaraisena tavatulle lajille.

Kuva 18D oli selvästi hankalampi tapaus. Kuvasta ei hirveästi saa irti, ja esimerkiksi siiven ulottuman tulkinta ei aina yksittäisestä kuvasta ole ihan helppoa. Lajiksi ehdotettiin mm. tiltalttia, pajulintua ja kenttäkerttusta. Pitkä ja selvä silmän taakse ulottuva silmäkulmanjuova auttaa kuitenkin hahmottamaan linnun phyllariksi. Linnulla on hyvin tasavärisen ruskeat selkä ja siipi, kuvioton poski ja korvapeitinhöyhenet. Silmäkulmanjuova on silmän takana leveä ja beigensävyinen, ja tumma silmäjuova erottuu selvästi. Kuvan lintu on ruskouunilintu.

Viikon 18 määrityspähkinöihin oikein vastanneiden kesken arvottiin Suomenojan luonnosta kertovat Lintuparatiisi-kirjat. Tällä kertaa arpaonni suosi helpossa sarjassa Essi Lyytistä ja vaikeassa sarjassa Christer Kaleniusta. Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse.

Viikon 19 määrityspähkinät:

Helppo sarja – kuva 19AHelppo sarja – kuva 19BVaikea sarja – kuva 19C


Vaikea sarja – kuva 19D

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin