Lähipäivien lintusää: Maanantaina on tuulen puolesta erinomainen sää arktikalle – sumuvarauksella

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Lintuja on tullut oikein ryöppyämällä, pe–la yönä varmaan miljoonia säätutkissa ja ensi yö on varmaankin myös todella kova. Pe–la yön salaisuus oli, että maanpintatuuli oli vähän huono, ESE noin 12 m/s, mutta noin 700 m korkeudessa oli jo etelätuulta noin 12 m/s, mikä purki pohjoistuulien aikaisemmin pysäyttämän muuttovaraston. Viime yönäkin tuli lintuja jopa 1–3 km:n korkeudessa sumun yläpuolella. Hyönteissyöjien yömuutto jatkuu melko hyvänä, sillä ns. kuuma putki on Venäjällä melko lähellä, vaikka Suomeen sitä ei saada.

Tänään olisi ollut hyvä arktikatuuli, mutta sumu pilasi aamumuuton. Nyt illalla ja yöllä tulee varmaan purskaus mustalintuja, ja huomenna Itämeren tuuliolot ovat loistavat arktikalle. Ainoa hankaluus on edelleen Baltian rannikolla, Pohjois-Itämerellä ja läntisellä Suomenlahdella majaileva merisumu, joka voi aamuksi taas laajeta. Ilman sumua voisi huomenna tulla – ja näkyä – pikkukuovien pääjoukko. Meriharakat ehkä jo menivät huhtikuun puolella idästä (ei kovin suurin määrin nähtynä).

Ennustusmallit ovat poikkeuksellisen erimielisiä jo tiistain tuulioloista, joten laitan molemmat vaihtoehdot. Huomenna mallien konsensus jo varmaan löytyy.

Ma: Aamupuolella on heikkoa–kohtalaista lounaanpuoleista tuulta, iltapäivällä tuuli heikkenee. Vaihtelevaa pilvisyyttä, merellä on sumun isohko mahdollisuus etenkin aamulla ja sisämaassa jokunen sadekuuro mahdollinen iltapäivällä. Tuulen puolesta erinomainen arktikasää, mutta sumu voi pilata kaiken.

Ti, vaihtoehto A: Aamupuolella on heikkoa–kohtalaista pohjoistuulta, joka iltapäivällä kääntyy luoteeseen, rannikolla länsilounaaseen. Verraten selkeää. Tuulen vuoksi arktikasää on melko huono, koska muutto ei kasaudu Suomen rannikolle (illalla kuitenkin paremmin), mutta jos maanantaina on paha sumu, niin arktikaa varmaan menee ainakin kaukana merellä ja Virolahdella.

Ti, vaihtoehto B: Tuuli pysyy heikkona–kohtalaisena lounaan puolelta, ja päivä on kuin maanantain toisinto: eli muuten erinomaista arktikalle, mutta sumun mahdollisuus aamupuolella on taas suuri.

Ke: Todennäköisesti kohtalaista–navakkaa lännenpuoleista tuulta ja kohtalainen muuttosää, mutta arktika ei näy juurikaan Uudenmaan rannikolla.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin