Tringan lintutilannekatsaus, huhtikuun loppu ja toukokuun alku

Pensastasku. Kuva: Micha Fager.

Koleat säät ja heikot muuttovirtaukset hellittivät vappuna, jolloin hyönteissyöjiäkin rynnisti viimein Suomeen. Viimeisimpiä saapujia ovat olleet mm. luhtahuitti, mustaviklo, käki, satakieli, sirittäjä, pajulintu, herne- ja pensaskerttu sekä kelta- ja sitruunavästäräkki. 

Jaksolla laskettiin useita hienoja muuttoja. Mainittakoon parhaista 230 muuttavaa lapasotkaa Haliaksella, 11 015 mustalintua Kirkkonummen Mäkiluodossa, 68 piekanaa Porkkalassa, 16 tuulihaukkaa Haliaksella, 551 kuovia Porkkalassa ja 28 metsävikloa Espoon Soukassa. Kurjet muuttivat tänä keväänä ripotellen: kuun puolivälin tienoilla ynnättiin useana päivänä yli 2000 linnun muuttoja, suurimpana summana 5200 lintua Haliaksella 22.4.

Komeita kerääntymiä olivat mm. 15 000 allia Kirkkonummen Mäkiluodossa, 570 tavia Lohjan Hyvelänjärvellä, 244 kuovia Kirkkonummen Järsössä, 207 kapustarintaa Vihdin Vanjärvellä, 520 punarintaa Hangon lintuasemalla ja 1100 punakylkirastasta Espoon Koskelossa.

Kevään tähän asti kovin rariteetti oli Helsingistä löytynyt Tringan alueen kolmas arotasku. Edellisestä havainnosta oli kulunut jo 24 vuotta. Hyvin bongattuja lintuja ovat olleet myös Tuusulassa viihtyneet 2 renkaatonta kiljuhanhea, sekä nuori että vanha lintu. Muita parempia harvinaisuuksia jaksolla olivat amerikanjääkuikka Kirkkonummella, pikkuhuitti Lohjalla, mustanmerenlokki Vihdissä ja tulipäähippiäiset Helsingissä (2 yksilöä) ja Inkoossa (1).

Arosuohaukkojen esiintyminen on ollut tänä keväänä koko maassa runsasta. Tringan alueelta ilmoitettiin jaksolta Tiiraan 57 lintua, tosin jotkin havainnot koskevat samoja yksilöitä. Allihaahkojen päämuutto ajoittui vappuun ja lintuja nähtiin tänä vuonna taas hieman paremmin: Haliaksella laskettiin 40 paikallisen linnun parvi ja Porkkalassa 31 paikallisen linnun lisäksi myös joitakin kymmeniä muuttavia. Myös sepelrastaita havaittiin mukavan paljon, yli parikymmentä eri yksilöä. 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin