Tringan määrityspähkinät, viikko 18

Tringan määrityspähkinöiden viikon 18 kuvat löytyvät alempaa tältä sivulta. Tämän viikon kuviin vastataan oheisella lomakkeella: https://forms.gle/ytfdVQ6ak61Ma9JP9.

Palkintoina tällä kierroksella arvotaan molempien sarjojen oikein vastanneiden kesken upeat Suomenojan luonnosta kertovat Lintuparatiisi-kirjat. Vastausaika päättyy sunnuntaina 3.5.2020 klo 23:59. Kuvat löytyvät alempaa tältä sivulta.

Voit osallistua määrityspähkinöihin, vaikka et olisi vastannut aiemmilla viikoilla. Sääntöihin voi tutustua edellisen viikon määrityspähkinöiden julkaisussa.

Edellisen viikon (17) vastaukset ja tulokset:

Helppo sarja:

Kuvan 17A linnun tunnistivat kaikki vastaajat tikaksi. Vain kahta lajia ehdotettiin: pohjantikkaa ja pikkutikkaa. Pieni nokka, heikot viirut kupeilla, vaalea alaperä ja valkoiset poikkiraidat selässä ja lisäksi vielä haaleasti punertava päälaki johdattivat suurimman osan vastaajista oikeaan lajiin: kuvan lintu on nuori pikkutikkakoiras.

Kuva 17B oli niin ikään tunnettu hyvin. Oikean lajin lisäksi vastauksina ehdotettiin mm. pähkinänakkelia sekä iso- ja pikkulepinkäistä. Selvästi suurin osa vastaajista oli kuitenkin tunnistanut linnun oikein (koiras) kivitaskuksi.

Vaikea sarja:

Kuvan 17C aiheutti hajontaa, ja arvauksia tuli peräti yhdestätoista eri lajista. Lajiksi veikattiin oikean vastauksen lisäksi mm. kirjosiipi- ja pikkukäpylintuja, vuorihemppoa, pensasvarpusta ja harmaasirkkua. Pari vastaajaa ei ollut huomannut, että kaikki kuvien lajit on tavattu Suomessa luonnonvaraisena. Keltainen nokka sekä voimakkaan viiruiset selkä, kupeet ja rinta johdattelivat Carduelis-suvun jäljille. Ja kun riittävän tarkasti katsoo, linnulla voi hahmottaa myös urpiaisen punaisen päälaen.

Kuvan 17D Aquila-kotkan vaihtoehdot saa melko nopeasti lintukirjaa ja Suomen lajilistaa tarkastelemalla rajattua kolmeen mahdolliseen lajiin: kilju-, pikkukilju- ja arokotkaan. Äkkiseltään katsottuna lintu onkin väritykseltään hyvin pikkukiljukotkamainen. Kuvan linnun käsi- ja kyynärsulkien juovitus on kuitenkin voimakasta ja harvaa ja se päättyy selvästi ennen siiven takareunaa. Lisäksi linnun seitsemänneksi uloin käsisulka on pitkä, mikä sulkee pikkukiljukotkan vaihtoehdoista. Myöskään pyrstön kuviointi ja selvärajainen tumma kärkijuova eivät sovi kummallekaan kiljukotkalajille. Kuvan linnun eli vanhahkon arokotkan muita tuntomerkkejä ovat mm. tummat karpaalilaikut ja leveä käsisiipi.

Viikkoarvonnan palkintoina oli tällä viikolla Lukuja luodoilta – Helsingin saaristolinnut nyt ja ennen -kirjat. Helpon sarjan oikein vastanneiden kesken suoritetun arvonnan voitti Max Takala. Vaikean sarjan oikein vastanneista onnetar suosi Jukka A. Lahtista. Onnittelut voittajille, ja muistakaa toki osallistua seuraavillekin kierroksille.

Viikon 18 kuvat:

Helppo sarja – kuva 18A

Helppo sarja – kuva 18B

Vaikea sarja – kuva 18C

Vaikea sarja – kuva 18D

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin