Tringan lintutilannekatsaus, viikot 43-44

Kuvassa Vuosaaressa pitkään viihtynyt nuori turturikyyhky. Kuva: Micha Fager


Viime viikon hetkellinen kylmänpurkaus tyhjensi Suomen melkoisen tehokkaasti pakkasherkistä hyönteissyöjälinnuista. Paras syysmuuttokausi on auttamatta ohi, mutta tulevan lämpöaallon takia monia lajeja saattaa viivytellä vielä pitkäänkin ja uusia harvinaisuuksia virrata etelän suunnasta.
Satoja laulujoutsenia ja kanadanhanhia on laskettu monilla pelloilla ympäri Uuttamaata odottelemassa lumen ja pakkasten saapumista. Vesilintujen suurimmista kerääntymistä mainittakoon 200 laulujoutsenta Mäntsälän Sulkavassa, 1000 kanadanhanhea Raaseporin Pohjassa, 1580 haapanaa ja 455 harmaasorsaa Espoon Matalajärvellä, 1840 telkkää Inkoon Torbackavikenillä ja 70 uiveloa Kirkkonummen Haapajärvellä.
Hyviä muuttoja olivat esimerkiksi 644 pikkulokkia Espoon Stenskärillä, 28 ruokkia Kirkkonummen Mäkiluodossa ja 290 punatulkkua Kirkkonummella.
Suomen kolmas munkkikorppikotka löytyi Espoosta 22.10. ja oli tämän jälkeen bongattavana Kirkkonummella vielä seuraavanakin päivänä. Kyseessä oli sama yksilö joka havaittiin syyskuussa Vuosaaressa ja nähtiin tämän jälkeen seikkailemassa ympäri Suomea. Toinen suurharvinaisuus, Suomen 3. vaaleakiitäjä löytyi uupuneena maasta Viikistä ja toimitettiin hoitoon Korkeasaareen. Kaikki kolme Suomessa tavattua vaaleakiitäjää ovat löytyneet Tringan alueelta – edelliset Hangosta ja Helsingistä vuonna 2004.
Jakson pikkuharvinaisuuksia olivat mm. 8 pikku-uikkua, leveäpyrstökihu, 13 pikkukajavaa, turturikyyhky, 3 kuningaskalastajaa, 3 harjalintua, 6 tunturikiurua, 3 virtavästäräkkiä, 2 sepelrastasta ja 5 lapintiaista. Myöhäisiä havaintoja taas olivat mm. marraskuiset 2 kapustarintaa, kurki ja kirjosieppo.
Tringan alueella on muuten tänä vuonna havaittu nyt 284 luonnonvaraista lintulajia. Viime vuoden kokonaistulos oli alustavien laskelmien mukaan 287 lajia. 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin