Aspskär 1.7.2017 -retkikertomus

Laura Ruohosen lastenlorussa ruokki, räyskä ja riskilä tanssivat luodolla twistiä ja ahmivat merestä fiskiä.
Ihan twistiä ei Tringan Aspskärin retkellä nähty, mutta ruokki, räyskä ja riskilä kyllä.
Bussin täydeltä tringalaisia oppaiden Jouni, Peter ja Jaana johdolla olivat alkumatkasta lievän epätietoisuuden vallassa. Päästäänkö merelle lainkaan, sillä edellispäivänä oli ollut suorastaan myrsky ja retkipäivän aamullakin tuuli oli vähintäänkin kova. Jaana tavoitti aamutuimaan MeriSetin kipparin, joka vakuutti, että retkipäivän tuuli ei Vikla-alusta liiaksi hetkauta, joten huolet mahdollisesta retken peruuntumisesta hälvenivät. Bussin ikkunoista saatiin tasaiseen tahtiin retkilajeja kun tarkkasilmäiset retkeilijät havaitsivat tienvarren lintuja. Retkieväitä täydennettiin mennessä ABC:llä.
Kotkan Sapokassa saatiin loputkin retkeilijät mukaan porukkaan ja merimatka alkoi. Suuri osa porukasta asettui suosiolla aluksen sisäkajuuttaan. Matkapahoinvointilääkkeitä kyllä otti yksi jos toinen, sen verran Vikla keikkui. Kahden ja puolen tunnin merimatka itäiselle Suomenlahdelle Loviisalle kuuluvan Aspskärin linnustonsuojelualueelle sujui tähystellen matkalle osuvien luotojen ja saarien lintuja.

Myös Viklan kahvion herkkuleivät ja muut tarjoilut kävivät kaupaksi.
 

Aspskärillä on lintuasema, jolla rengastettiin vuonna 2016 yhteensä 3009 lintua, ylivoimaisesti eniten hippiäisiä. Suojelualue koostuu muutamasta saaresta ja näitä ympäröivistä merialueista. Haverörenillä pesii yksi Suomen suurimmista ruokkilintuyhdyskunnista. Haveröreniä lähestyessämme alkoi meressä ja ilmassa näkyä yksittäisiä ruokkeja ja riskilöitä. Saaren lähituntumassa ruokkilinnut lentelivät hetken laivan yli mutta rauhoittuivat sitten palaten mereen tai saareen. Ruokkeja oli toista tuhatta. Terävänokkaisia ruskeaselkäisiä etelänkiisloja havaittiin joukossa muutama. Hieno pilkkasiipiparvi lensi aluksen ohi.
 
Pilkkasiipi

 
 
Riskilät

 
Ruokit ja etelänkiisla

 
Ruokit

 
 
Paluumatkalle lähdettiin enemmän tai vähemmän vastatuuleen. Alueella pesii luotokirvinen, jota emme tällä retkellä onnistuneet näkemään. Reitti kulki muutamankin kalasääsken pesän ohi ja näimme parhaimmillaan samanaikaisesti 3 sääkseä ilmassa.
Kiitos kipparillemme Sami Lehtiselle!

Maankamaralle päästyä aika monia keikutti vielä vaikka matka jatkui bussilla. Retkelle osallistunut Lasse lähti opastamaan meitä Kotkansaareen, jossa tiedettiin havaitun lyhytvarvaskiurun (lyvaki) useana edellispäivänä. Lyvakin etsiminen ja löytäminen osoittautui hyvin aikaa vieväksi ja mutkikkaaksi. Alueella oli runsaasti tavallisia kiuruja eikä kiurujen lajimääritys ole ollenkaan yksinkertaista. Atrapin soitto tuotti pensaikosta lyhyen vastauksen, ihan samalla äänellä mitä atrapissa. Komppaukset alueen pensaikossa nostivat ilmaan lupaavia lyvaki-ehdokkaita.

Välillä näytti jo oikea lintu olevankin nähtävillä, mutta kertaakaan ei ollut sellaista tilannetta, että kaikki olisivat varmasti nähneet juuri lyvakin.

Kiuruista otetuista muutamista valokuvistakaan ei saatu varmaa määritystä lyvakista. Muutama onnekas onnistui kuitenkin näkemään lyhytvarpaan.
Helsingissä oltiin takaisin n. 20.30. Pitkä retkipäivä oli todella hieno. Kiitos kuljettajallemme Anterolle!
 
 
Retkellä havaittiin yhteensä 73 lintulajia: laulujoutsen, merihanhi, valkoposkihanhi, kanadanhanhi, haapana, tavi, sinisorsa, tukkasotka, punasotka, haahka, alli, mustalintu, pilkkasiipi, telkkä, isokoskelo, tukkakoskelo, kuikka, silkkiuikku, merimetso, harmaahaikara, merikotka, sääksi, tuulihaukka, nuolihaukka, nokikana, meriharakka, pikkutylli, töyhtöhyyppä, rantasipi, punajalkaviklo, naurulokki, kalalokki, selkälokki, harmaalokki, merilokki, räyskä, kalatiira, lapintiira, etelänkiisla, ruokki, riskilä, pulu, sepelkyyhky, tervapääsky, käpytikka, kiuru, haarapääsky, räystäspääsky, niittykirvinen, västäräkki, pensastasku, kivitasku, mustarastas, räkättirastas, laulurastas, ruokokerttunen, luhtakerttunen, rastaskerttunen, pensaskerttu, talitiainen, sinitiainen, närhi, naakka, varis, harakka, korppi, kottarainen, varpunen, pikkuvarpunen, peippo, viherpeippo, keltasirkku, pajusirkku
 
Kirjoitteli:Jaana Sarvala
Kuvaili: lintukuvat Pertti Nieminen, muut Jaana Sarvala
 
 
 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin