Lintusää 23.–25.4.2017: Kolea ilmamassa ei suosi kevätmuuton voimistumista

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Kolean ilmamassan kieleke vallitsee laajasti Pohjois- ja Keski-Euroopassa lähipäivinä, mikä ei suosi hyönteissyöjien ja kahlaajien muuton voimistumista tai kaukaisten harvinaisuuksien tuloa. Kevään eteneminen on myöhässä keskimääräisoloista. Tänään, ennen räntä, vesi- ja raekuuroja oli paikallisesti aika hyvän näköistä muuttosäätä etenkin kaartelumuuttajille, mutta voimakas pohjoistuuli Itämerellä tulppasi lintujen tuloa Suomeen. Vaikuttaa vähän siltä, että kurkien isot muutot ovat menneet. Länsivirtausten kevät näkyy suurina vuorihemppoparvina Länsi-Suomessa.
Su: Kohtalainen, merellä ajoittain navakka luoteistuuli kääntyy päivällä länteen ja heikkenee illalla. Näkyvyys on loistava. Aamulla on idässä pilvisempää ja lännessä verraten selkeää ja, kuten tänään, aamupäivällä alkaa muodostua kumpupilviä, ja iltapäivällä on monin paikoin vesi-, räntä- tai raekuuroja sekä yölläkin joitain lumikuuroja. Muuttosää on vain kohtalainen, paitsi ennen kuuroja aika hyvä kaartelumuuttajille, illalla parempi yleensäkin, mutta iltamuutot ovat harvinaisia.
Ma: Maalla heikkoa, merellä kohtalaista lounaistuulta, joka illalla kääntyy etelään. Aamulla on vaihtelevaa pilvisyyttä ja aamupuolella jälleen lisääntyvää kumpu- ja kuuropilvisyyttä ja sisämaassa iltapäivällä yleisesti vesi- ja räntäkuuroja. Illalla ensin selkenee, mutta lopuksi lännestä alkaa levitä säärintaman yhtenäinen pilvisyys. Muuttosää on oikein hyvä, mutta koleus hyydyttää aamuista lintujen aktiivisuutta kuten sunnuntainakin.
Ti, epätarkka ajoitusten ja sadealueiden sijainnin suhteen: Kohtalaista, merellä navakkaa kaakkoistuulta, joka aamulla tai päivällä kääntyy lännestä alkaen lounaaseen, illalla etelään ja heikkenee. Aamulla sataa lännessä, mistä sadealue liikkuu nopeasti itään. Yhtenäinen sade lakkaa Hangossa aamulla ja pääkaupunkiseudulla päivällä, mutta sen jälkeen tulee kuuroja; sade voi aamulla olla osittain räntää. Illalla idässä on uuden sadealueen mahdollisuus etelästä käsin. Melko huono muuttosää, mutta aamulla voi olla hyvän yömuuton jäljiltä mm. paljon uusia rastaita ja joitakin hyönteissyöjien ensimmäisiä kiirehtijöitä.
Jatkoarvio: Keskiviikkona saapuu lounaasta matalapaine mahdollisesti runsaiden sateiden, tuulten ja kehnon muuttosään muodossa. Suomessa jatkuu kolea säätyyppi, mutta suursäätila yrittää muuttua, sillä etelästä-kaakosta alkaa nousta ns. kuuma harvinaisuusputki ainakin Venäjälle.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin