Havaitsetko 100 lajia kotipiiristäsi 2017?

Voiko sinun kotipiiristäsi havaita 100 lintulajia Suomen 100. juhlavuonna?
 
Lullula, Tringan Raaseporin paikallisjaosto, haastaa kaikki lintuharrastajat ympäri maan tavoittelemaan sadan lajin havaitsemista oman kodin lähipiirissä (400 m säteellä) Suomen 100. juhlavuonna 1.1. – 31.12.2017. Kyseessä ei siis ole kisa – kuka havaitsee eniten lajeja – vaan talkoot: saadaanko esim. sata sadan lajin kotipiiriä kasaan?
Tärkeintä on tietysti osallistuminen: sata lajia on niin kova tavoite, ettei se läheskään kaikissa paikoissa ole mahdollista. Voit silti hyvin osallistua talkoisiin: jo 50 lajia on kelpo tulos.
Näissä lajitalkoissa ”kotipiiri” on ympyrä, joka ulottuu 400 m kotiovelta joka suuntaan. Ei siis oma tontti tms. vaan kaikille tuo sama, maanomistusoloista ja muusta riippumatta. Sekä vakiasunto että esim. kesämökki hyväksytään, kunhan ovat Suomen rajojen sisällä. Samalla henkilöllä voi olla talkoissa useampia kotipiirejä, mutta niistä jokaisesta tulee pitää omaa lajilistaa eli eri kotien piireissä havaittuja lajeja ei saa laskea yhteen samalle listalle. (Esim. Pohjois-Suomessa voi vaikkapa paikallisyhdistys omalla päätöksellään pidentääkin tuota 400 m etäisyyttä, jos se antaa paremman motivaation talkoisiin osallistumiselle.)
Venettä saa käyttää tuon 400 m säännön puitteissa, jos koti on rannan lähellä. Puiden latvoihin saa kiivetä, jos mieli tekee ja jos ei putoa. Muutenkin saa olla luova. Havaitun linnun ei tarvitse olla alueella, riittää, että havainnoitsija on alueen rajojen sisällä.
Lajien ei tarvitse olla saman henkilön havaitsemia. Näin kotipiirinsä talkoisiin ilmoittanut henkilö voi itse päättää, hyväksyykö hän omalle listalleen vain omiaan vaiko myös muiden ihmisten hänen alueensa sisältä tekemiä havaintoja. Jos haluaa, voi omat havaintonsa erotella sarakkeeseen ”Spontaanien lajien määrä”. Ns. laajat määritykset tulkitaan normaalitavalla (esim. ”käpylintulaji” lasketaan yhtenä niin kauan, kunnes ensimmäinen lajilleen määritetty käpylintu havaitaan).
Kotipiiristä vuoden aikana havaitut lajit voi ilmoittaa Tringan kisasivustolta löytyvälle sivulle: http://bit.ly/kotipiirihaaste
Sivustolle pitää ensimmäisellä kerralla rekisteröityä. Kirjoita tällöin antamasi salasana muistiin, koska sivustolle pitää aina jatkossa kirjautua havaintoja viedessään. Osallistujan nimen lisäksi kirjanpitosivulle syötetään talkoisiin osallistuvan kotipiirin kunta ja tarkempi paikka kohtaan ”Alue/kotipesä”. Sivuston alasivut ovat kaikki samanmuotoisia. Ne on suunniteltu erilaisia ekokisoja varten, joten niillä on näiden talkoiden kannalta vähämerkityksellisiä kohtia, jotka voi halutessaan jättää huomiotta (esimerkiksi ”Kuljetut kilometrit”, ”Retkeillyt tunnit”).
‪Kun on saanut 100 lajia täyteen kotipiiristään, voi joko jatkaa ‪lisälajien kirjaamista ‬entiseen tapaan tai lopettaa projektin omalta osaltaan. Kilpailuksi homma ei muutu siinäkään vaiheessa, mitään ”voittajaa” ei vuoden lopussa julisteta ja varmaan monella aktiivisuus ainakin vähenee rajapyykin saavuttamisen jälkeen. Mutta ehkäpä moni on kiinnostunut näkemään, millaiseen lajimäärään sitä lopulta päätyy? Siinä mielessä on ihan hauskaakin, jos moni haluaa jatkaa lajien kirjaamista vuoden loppuun asti.‬
Talkoita koordinoi ja lisätietoja tarvittaessa antaa Lullulan aluevastaava Risto Willamo: risto.willamo(ät)helsinki.fi

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin