Lintusää 26.–30.9.2016: Lounaisvirtaus, sateita ja viime päiviä parempaa muuttoa

Jarmo Koistisen laatima lintusää Tringan alueelle:
Suursäätila alkaa tällä viikolla muuttua kolmen viikon korkeapaineen jälkeen, sillä lauha lounainen virtaus matalapaineineen ja sateineen viriää viikon puolessavälissä. Muuttosäät muuttuvat taas normaaleiksi eli ajoittain huonommiksi – mikä tietää viime päiviä parempia muuttoja! Tämän vastakohtaisuuden syynä on tietysti se, että huonot päivät patoavat enemmän muuttajia hyville päiville kuin jatkuva hyvä muuttosää eli ns. tyhjennyssää. Lounaisvirtaus tietää meriveden nousua ja kahlaajajoukkojen katoamista rannoilta. Toisaalta lämmin sää ja vastatuuli pitävät hyönteissyöjäharvinaisuuksia elossa ja pitempään paikallaan; myös arktinen muutto hidastuu.
Ma–ti: Enimmäkseen on heikkoa lounaanpuoleista tuulta, ja yöllä kehittyy etenkin maa-alueille helposti sumua tai matalaa sumupilveä, joka päivällä repeää suureksi osaksi pois. Tuollaiset pilvet toimivat vahvana yö- ja aamumuuton pudottajana ja pysäyttäjänä. Jos alapilviä ei ole, hyvä pikkulintumuutto kasautuu niemiin. Päivällä todennäköisimmin selkenee osaksi, mikä tietää hyvää muuttosäätä haukoille.
Ke: Aamulla on kohtalaista ja iltapäivällä etenkin merellä navakkaa etelänpuoleista tuulta. Pilvisyys tihenee päivän kuluessa ja iltapäivällä sekä etenkin illalla kasvaa sateen todennäköisyys lännestä alkaen. Aamulla on kohtalainen, sen jälkeen heikompi muuttosää.
To–pe, arvio: Lauhaa ja ajoittain voimakasta lounaisvirtausta sekä sadealueita. Muutto on ajoittain pysähdyksissä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin