Lintusää 21.–24.9.2016: muuttajille suotuisa tyhjennyssää jatkuu

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Kaikille muuttajille suotuisa tyhjennyssää jatkuu. Esimerkiksi peipon päämuuttoaikaa on nyt hankala huomata maastossa, koska pelloille ei kerry jättiparvia kuten vastatuulisäässä. Kahlaajien melko runsas määrä ja monilajisuus Laajalahdella ja Viikissä osoittaa, kuinka säätilan synnyttämä matala vedenkorkeus houkuttaa niitä levähtämään, vaikka muutto ei suinkaan enää ole voimakasta, vaan joitakin kurppalajeja ja merisirriä lukuun ottamatta lähes ohi. Myös kurjista on vain tähteet jäljellä. Erinomainen myötätuuli Jäämeren rannikolta aikaisti arktisten valkoposkihanhien tuloa Suomeen, vaikka lähtöpaikoilla ei suinkaan ole vielä kylmä. Hanhien harteilla ei tule lunta vaan pieniä taigauunilintuja, ja toivon mukaan muitakin mukavia itäisiä lajeja.
Ke–to: Samantapaista kuin tänään, mutta torstaina illasta alkaen pohjoistuuli jo voimistuu merellä navakaksi kaakosta lähestyvän matalapaineen takia.
Pe–la: Säänennustusmallit ovat erimielisiä, tuleeko sadealue idästä Uudellemaalle asti perjantaina iltapäivällä-yöllä, vai pysähtyykö se hiukan idemmäksi eikä tule ollenkaan. Todennäköisesti perjantaina on melko pilvistä tai pilvistyvää, idässä kasvava sateen todennäköisyys ja kohtalaista-navakkaa pohjoistuulta. Pohjoistuuli alkaa heiketä lauantaina ja kääntyy vähitellen läntisemmäksi. Lauantain sade ja pilvet ovat vielä arvoitus. Säätila painaa idän hanhia ja idän harvinaisuuksia yhä paremmin meille – paitsi tietysti lintuja, jotka pysähtyvät lepäilemään idemmäs.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin