Lintusää 17.–20.9.2016: Lisää kurkia, sepelkyyhkyjen muutto alkaa

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Hieno muuttosää viime päivinä sai kurjet odotetusti liikkeelle, samoin sepelkyyhkyn muutto alkoi. Pitkän korkeapainesään takia kurjet jakautuvat tänä syksynä monelle päivälle, eikä niin massiivista muuttoa synny kuin viime vuonna. Ne eivät vielä loppuneet, sillä tänäänkin on esimerkiksi Nivalassa muuttanut vielä yli 5000 lintua, joiden kestää vähintään vuorokauden tulla Uudellemaalle. Lähipäivinä sää suosii myös alkavaa arktista muuttoa (joskin enimmäkseen itäisellä reitillä), kuten Pohjois-Karjalan kasvavat valkoposkihanhimäärät osoittavat. Samoin Pohjois-Venäjän harvinaisuuksia pääsee meille nyt helposti.
La-ti: Säätila on muuttumaton, sillä korkeapaineen keskus on Suomen päällä tai hiukan pohjoispuolella. Sen myötä vallitsee heikko pohjoisenpuoleinen tuuli tai tyyni sää, mikä on muutolle joka päivä hyvä. Liian hyvänä jatkuva sää estää suurten muuttopurkausten synnyn. Ainoa muuttoa ajoittain vaimentava säätekijä on alapilvisyys: selkeän yön jälkeen (epätodennäköisempää kuin pilvisyys) voi syntyä aamuisia sumulauttoja. Yleisimmin on samanlaista kuin tänään eli pilvistä-puolipilvistä (kumpukerrospilveä) ja loistava näkyvyys. Huonoimmillaan yhtenäinen ja alhaalla roikkuva alapilvi vaimentaa kaartelevaa haukka- ja kurkimuuttoa (ei varpushaukkoja) ja siitä voi tulla vähäpätöisiä kuuroja tai tihkua.
Jatkossa saattaa virtaus kääntyä itäisemmäksi, mikä suosii vielä paremmin idästä tulevia harvinaisuuksia.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin