Lintusää 24.–26.4.2016: Otollinen sää hyönteissyöjien, kahlaajien ja pääskyjen rynnistykselle

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Muuttosäätila muuttuu Suomessa paljon viimeaikaista paremmaksi ja tosi kiinnostavaksi harvinaisuuksille, sillä kaakosta–idästä tulee useita peräkkäisiä ns. kuumia pulsseja. Paras harvinaisuussää on Pohjois-Karjalassa ja valitettavasti huonoin Lounais-Suomessa, sillä etenkin sinne kukin pulssi tuo mukanaan roimia sateita, ja lämmin ilma vain hetkellisesti piipahtaa Uudellamaalla. Silti maanantaista alkaen on täälläkin paljon otollisempaa hyönteissyöjien, kahlaajien, pääskyjen ja esimerkiksi käkien rynnistykselle.
Su: Aamulla heikkoa-kohtalaista idänpuoleista tuulta, joka päivän kuluessa voimistuu vähitellen ja on merellä illalla navakkaa-kovaa. Aamulla selkeää ja kylmää, etelästä pilvistyvää sekä iltapäivällä ajoittaista ja illalla sekä yöllä jatkuvaa sadetta, joka Hangon suunnalla voi tulla osaksi räntänä. Aamulla on kohtalainen, myöhemmin huono muuttosää. Ensimmäinen lämmin pulssi ohittaa iltayöllä Suomen itärajaa hipoen pohjoiseen.
Ma: Aamulla merellä kohtalaista-navakkaa, lännessä jopa kovaa etelän-lounaanpuoleista tuulta, joka vähitellen heikkenee ja tyyntyy illaksi. Enimmäkseen on pilvistä ja yöllä idästä alkaen sadetta. Hyvä muuttosää etelästä tuleville, paitsi aamun tuuli voi Hangossa olla haittaavan kova matalan alapilven kera. Yöllä kaakkoisten yömuuttajien ja harvinaisuuksien tulo- ja pudotussäätä.
Ti: Toinen lämmin pulssi tulee idästä, Uudellamaalla vain korkealla, aiheuttaen täällä koko päivän enimmäkseen pilvisen ja sateisen sään. Aamupuolella sade on heikkoa ja ajoittaista, iltapäivällä ja illalla mahdollisesti runsasta ja jatkuvaa. Tuuli on kohtalaista–navakkaa, aamulla pohjoisesta ja kääntyy iltapäivällä itään. Muuttosää on huononpuoleinen, mutta kaakkoisia kovia lajeja alkaa tulla, erityisesti Pohjois-Karjalaan.
Sadealueiden paikka- ja voimakkuus (tutkahavainto ja lyhyempi ennuste) kannattaa tutkia joka päivä, sillä tarkkaa sijaintia ei vielä voi arvioida kovin täsmällisesti.
Loppuviikon arvio: Toinen lämmin pulssi väistyy Uudeltamaalta jo keskiviikkoaamuksi, mutta jatkuu koko päivän Pohjois-Suomessa. Tuuli on etelän–kaakon puolelta, sää poutaantuu aamulla ja muutto- sekä harvinaisuussää on hyvä. Loppuviikolla itäinen virtaustyyppi näyttäisi jatkuvan, ja on myös mahdollista, että vapun jälkeen tulisi kunnon lämmin pulssi tännekin.
 

Lapintiira © Lauri Mäenpää

Lapintiira © Lauri Mäenpää

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin