Lintusäätiedote Tringan alueelle 22.–24.9.: eteläinen lämmin yleisvirtaus vallitsee yhä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Eilinen muutto oli tosiaankin ”virkistynyt”. Matalalla lentävä, helposti laskettavissa oleva kunnon pikkulintumuutto syntyy klassisesti, kun monen päivän patoava sää paranee niin, että vallitsee heikonpuoleinen vastatuuli. Kurjet osoittivat lännessä, että ne eivät välttämättä tarvitse myötätuulta: kunhan on vain hyviä termiikkinostoja niin heikko sivuvastainenkin tuuli kelpaa, jos muuttohalu on kova. Myös pikkulintujen yömuutto säätutkissa oli eilen iltayöstä erittäin kovaa. Tänään olikin jo vanhaa sääennustetta paljon huonompi muuttosää. Tällä viikolla vallitsee edelleen eteläinen lämmin yleisvirtaus, ja tosilämminkin pullistuu ajoittain kaakosta melko lähelle. Ei sieltä tosin toistaiseksi ole erityistä harvinaisuusrypästä tullut.
Ti: Kohtalaista, merellä päivällä jopa navakkaa tuulta, joka aamulla on lännestä ja kääntyy päivän kuluessa vähitellen etelälounaaseen. Pilvisyys melko vähäistä, keskipäivällä saapuu lounaasta paikoin kuuroja, illalla poutaa; melko hyvää muuttosäätä. Itä-Suomessa kulkeva sateinen matala poikkeuttaa Vienasta tulevia vesilintuja Suomen mantereen yli, ehkä vähän hanhiakin (jo tänäänkin huomasin osaksi pilven sisällä yli kilometrin korkeudessa lentävän 30 vesilinnun parven).
Ke: Yöllä pudotussäätä. Kohtalaista, merellä ajoittain mahdollisesti navakkaa etelän ja kaakon välistä tuulta, verraten pilvistä ja ajoittain heikon sateen ja matalan pilven mahdollisuus. Ei kehuttava muuttosää.
To: Sadealue lähestyy lounaasta, mutta sateen aikataulu ja määrä ovat vielä epätarkkoja.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin