Lintusäätiedote 25.–29.4.2015: Lähipäivinä muutto etenee ripeästi

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Vihdoinkin kiinnostavia säätilanteita: Lähipäivinä muutto etenee ripeästi, kun vallitseviksi tulevat lounaan ja kaakon väliset virtaukset. Ensimmäinen lämmin myötätuuliaalto ylittää Baltian viikonloppuna, mutta ei ihan pääse tänne ja toinen, eteläinen-kaakkoinen lämmin putki, näyttää tämän hetken ennusteissa hipovan meitä ma-ti tienoilla. Joka tapauksessa kevät lämpenee roimasti Venäjällä, mikä on jatkoa ajatellen hyvä.
La: Navakka länsituuli hiipuu heikoksi pe-la yön aikana ja kääntyy aamuksi lounaaseen, päivän aikana heikko-kohtalainen tuuli kääntyy edelleen idän ja etelän välille. Pe-la yö on selkeä ja samalla viimeinen kylmä pakkasyö. Aamulla on ohutta yläpilveä, mutta iltapäivällä lännestä pilvistyvää ja yöllä lännestä jatkuvaa sadetta. Pe-la aamuyöllä kovaa rastaiden ja muiden yömuuttajien tuloa. Myös aamu ja päivä ovat oikein hyvää muuttosäätä.
Su: Tuuli on heikkoa tai kohtalaista, aamulla etelästä-kaakosta, päivällä vaikeasti ennustettavissa mutta todennäköisimmin idässä idän puolelta ja lännessä lounaan puolelta. Jatkuva sade lakkaa aamun kuluessa lännestä alkaen, mutta sen jälkeen on mahdollisuus yksittäisille kuuroille. Pilvisyys repeilee iltapäivällä, mutta koko päivän on matalan sumupilven tai sumun riski. Yöllä heikohko muuttosää alapilven ja sateen takia, mutta erittäin kova yömuuttopaine etelästä voi silti tuoda kosolti mm. rastaita, hyönteissyöjien etujoukkoja ja kahlaajia, jotka tyypillisessä pudotussäässä täällä voivat aamulla kuhista maastossa. Päivämuuttosää on huono tai hyvä, sumu- ja pilvitilanteen mukaan.
Ma–ti, kovin vaikea vielä ennustaa tarkasti: Etelästä lähestyy myötätuulihönkäys; tuuli on heikkoa ja etelän puolelta. Tällä hetkellä ilmakehämallit eivät tiedä mihin kuuman aallon länsireuna eli yhtenäinen sadealue ja sen itäpuoleinen kuuma putki asettuvat. Hyvä vaihtoehto: Länsireuna sateen kera on jossain Pohjanlahden tienoilla ja raju yömuutto sekä harvinaisuusvirtaus ulottuu Uudellemaalle, ainakin sen itäosaan. Huono vaihtoehto: Runsas sade on päällämme pilaten muuton ja retkisäät ja kuuma lintuputki sijaitsee idempänä, Suomen kaakkoisrajalla tai Venäjällä.
Jatkonäkymät: hyviä etelänpuoleisia virtauksia, mutta varsinainen kuuma ihannevirtausalue on Venäjällä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin