Lintusäätiedote 22.–25.4.2015: Muuttosäät alkavat vähitellen parantua

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Muuttosäät alkavat vähitellen parantua iänikuisen pohjoistuulen loppuessa. Esimerkiksi tulppautuneet laulu- ja punakylkirastaat, metsäkirviset sekä järripeipot pääsevät rivakammin tulemaan. Lähipäivinä aamu- ja päivämuutto alkavat olla lopuillaan jatkuvasti kiihtyvään yömuuttoon verrattuna.
Ke: Yöllä heikkoa lännenpuoleista tuulta ja kovaa pikkurastaiden, vesilintujen, punarintojen sekä muiden hyönteissyöjien ja kahlaajien alkujoukkojen tuloa. Aamulla heikkoa-kohtalaista WSW-tuulta, joka on oikein hyvä aamumuuton jälkijoukoille. Päivällä maalla tuuli voimistuu jonkin verran ja kääntyy WNW:hen, merellä navakkaa lännenpuoleista tuulta; muuttosää heikkenee.
To: Yöllä merellä navakkaa SSW-tuulta. Kovaa yömuuttoa, joka heikkenee aamuyöllä, koska luoteesta tulee sadealue alapilvien kera. Aamulla sade lakkaa, pilvisyys vähenee, tuuli kääntyy WNW:hen ja voimistuu merellä kovaksi; muutto tyssää.
Pe: Kohtalaista, merellä navakkaa lännenpuoleista tuulta, aamulla selkeää, päivällä vaihtelevaa pilvisyyttä ja mahdollisesti sadekuuroja. Kohtalainen muuttosää. Illalla tuuli heikkenee ja kääntyy lounaaseen. Yöllä kovaa muuttoa.
La–ma, arvio: Erinomainen lounainen-eteläinen yömuuton rysäyttävä virtaus, maanantaina ehkä jopa lämmin putki, jossa seassa pudotussäätä sateen ja mahdollisesti sumunkin kera. Esimerkiksi kirjosiepot, sirittäjät, taskut ja viklot alkavat runsastua. Sää on myös otollinen eteläisille harvinaisuuksille.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin