Lintusäätiedote 9.–14.3.2015: Aikainen kevät porskuttaa eteenpäin

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Aikainen kevät porskuttaa eteenpäin tällä viikolla, kun korkeapainesää on vallitseva (paitsi ti-ke), mikä merkitsee hyvin lämpimiä iltapäiviä ja pieniä yöpakkasia. Muuttolintujen saapuminen vauhdittuu: kiuruja, kottaraisia, töyhtöhyyppiä, lokkeja, vesilintuja, hanhia ja joutsenia tulee lisää. Säiden aurinkoistuessa myös hiirihaukan ja kotkien sekä ensimmäisten kurkien tulo vauhdittuu. Mahdollisia muuton aloittajia ovat mm. lehtokurppa, metsäviklo, taivaanvuohi, naurulokki, tylli, niittykirvinen ja pajusirkku.
Ma: Kohtalaista länsituulta ja verraten selkeää; iltapäivällä lähes +10 astetta. Hyvää muuttosäätä.
Ti: Aamulla kohtalaista etelälounaistuulta, joka voimistuu päivällä navakaksi, merellä kovaksi. Enimmäkseen pilvistä ja iltapäivällä lännestä alkaen vesisadetta. Aamulla hyvä muuttosää, mikä huononee päiväksi.
Ke: Verraten pilvistä ja aamupuolella vielä ajoittain vähän vesisadetta. Itämerellä jo aamulla ja Suomenlahdella päivän kuluessa navakkaa pohjoisenpuoleista tuulta, mikä vaimentaa muuton. Yöksi selkenee ja tuuli heikkenee to aamuksi.
To–viikonloppu: Vahva sulkukorkeapaine asettuu Suomen lähelle: kaunista, melko heikkotuulista ja päivisin lämmintä sekä sen myötä loistavat retki- ja ulkoilusäät. Etenkin to-pe erittäin hyvää muuttosäätä kaikille Itämeren alueelta saapuville muuttolinnuille. Sen sijaan Kaakkois- ja Keski-Euroopassa vallitsee viileä idän-pohjoisenpuoleinen virtaus, mikä jarruttaa sieltä Suomea lähestyviä muuttolintuja.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin