Lintusää 4.-7.11.: vaihtelevaa retkisäätä

Näin loppusyksyllä vallitsee usein sellainen vastakkainasettelu, että lämmin sää edesauttaa viivyttelijöiden ja harvinaisuuksien eloa meillä, mutta samalla lämmin sää on usein sateista, sumuista, paksujen alapilvien pimentämää ja näkyvyydeltään huonoa retki- ja muuttosäätä. Sen sijaan kylmähkö ja kuiva ilmamassa on edullista niin retkeilijälle kuin viimeisille muutoillekin. Lähipäivinä on molempia.
ti: Kohtalaista-navakkaa etelälounaistuulta, lauhaa, paksuja alapilviä ja iltapäivällä ajoittain heikkoa sadetta. Muutto vähäistä.
ke: Kohtalaista viileää pohjoistuulta, joka iltapäivällä kääntyy koilliseen ja voimistuu merellä navakaksi, aamupuolella ohutta pilvisyyttä joka paksunee iltapäivällä. Hyvä muutto- ja retkisää (joutsenia, taviokuurnia, kotkia, vihervarpusia, urpiaisia, räksiä).
to-pe: Ainakin tiistaina ennustaville ilmakehämalleille vaikea: Lounaasta lähestyy matalapaine, jonka etupuolella on kohtalaista-navakkaa idänpuoleista tuulta ja jatkuvaa sadetta, joka nopeimmassa mallissa alkaa jo ke iltana ja hitaimmassa vasta pe aamuna. Sade on rannikolla ilmeisimmin koko ajan vettä, mutta alkaa sisämaassa lumena ja räntänä, jota voi tulla pahimmassa tapauksessa Hyvinkään tasalla paljonkin. Sadealueen jälkeen tuuli kääntyy etelän-lounaan puolelle; on lauhaa sekä harmaan pilvistä. Nopeimmassa vaihtoehdossa to aamu on erittäin huonoa lintusäätä, vähän hitaammassa koko torstai, ja hitaimmassa vaihtoehdossa to voisi vielä olla tuulinen ja kuiva mutta pe tosi huono. Kannattaa katsoa tarkentuvia ennusteita ja säätutkakuvia tilanteen lähestyessä.
Matalan mentyä ohi näyttäisi tulevan pitkäaikainen ja lämmin etelänpuoleinen virtaus. Erityistä on laaja lämmin alue Itä- ja Kaakkois-Euroopassa, jolloin virtaus voisi vielä tuoda siellä elossa pysyneitä myöhäisiä harvinaisia lajeja kuten taskuja.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin