Lintusäätiedote 30.9.–2.10.2014: Syysmuutto jatkuu monipuolisena

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Pohjois-Suomen yli juuri kulkenutta matalapainetta seuraa pohjoistuulinen kylmänpurkaus, mikä laittaa arktisiin hanhiin ja vesilintuihin vauhtia lyhyenä aikavälinä ti-ke. Koska tuuli ei ole koillisesta-idästä, muutto suuntautuu pääosaksi tavanomaiselle reitille Suomen kaakkoisrajan pintaan. Itä-Suomessa on laajoja pilvilauttoja, jolloin muuttoa saattaa mennä niiden yläpuolella. Etelässä sää on suotuisa kotkien ja haukkojen, sepelkyyhkyjen sekä loppujen kurkien lähdölle myös keskiviikkona, jolloin pohjoispurkaus jo hiipuu ja korkeapaine on päällä. Myös peippoja ja muita pikkulintuja muuttaa hajallaan melko korkealla.
Ti: Enimmäkseen kohtalaista luoteenpuoleista tuulta, joka kääntyy pohjoiseen ja vähitellen heikkenee. Selkeää-puolipilvistä, mutta päivällä myös mahdollisuus kumpukerrospilvilauttoihin.
Ke: Heikkoa tuulta, joka aamulla on koillisen puolelta ja illalla etelästä sekä verraten selkeää mutta sisämaassa aamusumun mahdollisuus.
To: Heikkoa-kohtalaista lounaanpuoleista tuulta, poutaa ja selkeää (aamusumuriski sisämaassa), mutta päivän kuluessa vähitellen lisääntyvää pilvisyyttä. Aamumuutto kasaantuu rannikon niemiin.
Loppuviikon arvio: Korkeapaine sijaitsee hieman Suomen itä-kaakkoispuolella, mikä syöttää lauhaa ilmaa etelästä. Sää on poutaista ja suotuisaa Baltian suunnasta tuleville harhailijoille, mutta sumujen mahdollisuus on suurehko.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin