Lintusäätiedote 13.–19.9.: Yömuutto jatkuu, ensimmäiset kurjet tullevat

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle 13.–19.9.2014:
Entisestään vahvistuva sulkukorkeapaine oleilee Suomen tienoilla seuraavan viikon. Se merkitsee heikkotuulista, päivisin enimmäkseen kaunista ja hienoa retkisäätä. Ainoa mahdollinen haitta ovat paikoittaiset aamusumut, joita on aluksi melko vähän mutta viikon edetessä lisääntyen ja mahdollisesti pidentyen päivää kohti. Tämä tasaisuus ei tarjoa dramatiikkaa eikä suuria kasumia muutossa, vaan se soljuu tasaiseen tahtiin ja paljolti korkeuksissa jopa sään suhteen krantuilta petolinnuiltakin. Yömuutto on voimakasta joka yö. Nyt on myös mahdollisuus ensimmäisiin hyviin kurkimuuttoihin. Sää ei erityisesti suosi mitään harvinaisuuksia, mutta se ei toisaalta myöskään estä niiden tuloa mistä suunnasta tahansa.
La: Heikkoa-kohtalaista koillisenpuoleista tuulta, joka heikkenee illaksi. Verraten selkeää. Syksyn ensimmäinen kurkiannos on mahdollinen, todennäköisimmin myöhään iltapäivällä ja illalla ja lännestä kaukaa.
Su: Aamulla tyynehköä, iltapäivällä kohtalaista lännenpuoleista tuulta. Aamusumuja ja -sumupilviä paikoin. Muutoin verraten selkeää ja hyvää muuttosäätä. Kurjille selvästi huonompi tuuli kuin la ja ma.
Ma: Kuten su mutta heikkoa pohjoisenpuoleista tuulta. Kurjille taas melko hyvä muuttosää.
Ti–pe: Korkeapaine siirtyy hyvin hitaasti Suomen itäpuolelle, mikä merkitsee heikkoa-kohtalaista tuulta, joka kääntyy idästä kaakon kautta etelän puolelle. Sumujen ja matalien sumupilvien laajuus ja pitkäkestoisuus kasvavat.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin