Tringan jäsenkirje 4/2014

Tervehdys!
Tähän tringalaisten jäsenkirjeeseen on koottu tuoreita uutisia ja tapahtumia Tringan alueelta. Kirjeen lopussa on linkkejä Tringaa ja tringalaisia koskettaviin uutisiin sekä lintuja käsitteleviä uutisia myös muualta maasta.
Syysmuutto on jo mukavassa vauhdissa, joten retkelle kannattaa suunnata nyt. Lauantaina 13.9. koittaa myös Tringan syysralli eli Helsinki Open, josta lisää alla. Kokoa oma joukkueesi ja tule mukaan!
Tringan mediatoimikunnan puolesta,
Risto Nevanlinna
PS. Vuoden kolmas Tringa-lehti ilmestyy lähipäivinä.
 
***
 
SISÄLLYS:
Tringan uutisia
Jäsenasiat
Retket
Linkit
Uutislinkit: Tringa ja tringalaiset mediassa
Uutislinkit: koko Suomi (ja muu maailma)
Hallituksen ja toimikuntien kokoonpano 2014
 
TRINGAN UUTISIA:
Kokoa oma joukkueesi Tringan syysralliin 13.9.
Helsinki Open eli Tringan syysralli tekee paluun Tringan 40-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi. Rallikunta on tällä kertaa Helsinki ja kaikille avoimessa rallissa on kaksi sarjaa: perinteinen ja ekosarja. Joukkuekohtainen ennakkoilmoittautuminen on toivottava, muttei pakollinen. Tarkemmat rallitiedot purkupaikkoineen löydät tapahtumakalenterista:
http://www.tringa.fi/tapahtuma/tringan-syysralli-helsinki-open/
 
Tringa kutsuu uusia jäseniä nuorisojaostoon!
Tringa kutsuu kaikki toimialueensa lintuharrastuksesta kiinnostuneet tai harrastusta aloittelevat nuoret tutustumaan yhdistyksen nuorisojaoston toimintaan torstaina 25.9.2014 klo 18–20 Pauligin huvilalle (Mechelininkatu 36, Helsinki).
Tilaisuudessa nuorisojaoston puheenjohtaja Hanna Hyvönen kertoo mikä on NJ, minkälaista toimintaa jaosto on järjestänyt sekä mitä iloa ja hyötyä jaostosta voi sen jäsenille olla.
Nykyiset jaostolaiset, Hanna mukaan lukien, ovat jo nuoria aikuisia ja siirtyneet harrastamaan lintuja, opintoja ja muuta elämää kuka minnekin. Nyt olisikin oiva tilaisuus uusille nuorille vallata NJ ja alkaa harrastaa lintuja yhdessä muiden samanhenkisten kanssa. Ryhmässä harrastaminen on antoisaa!
Tervetuloa tutustumistilaisuuteen ja ota kaverikin mukaan!
 
Jäsenkampanja onnistui upeasti
Tringaan on liittynyt kuluvana vuonna ja kesäkuussa päättyneen kampanjan aikana peräti 327 uutta jäsentä. Tällä hetkellä Tringan jäseniä on 2650. Suuret kiitokset kaikille jäsenkampanjaan osallistuneille – ja tervetuloa mukaan yhdistyksen toimintaan, uudet tringalaiset!
 
Syysmuutto monipuolistuu
Parhaillaan on käynnissä miljoonien hyönteissyöjien muutto. Pajulinnut, harmaasiepot, keltavästäräkit ja haarapääskyt ovat nyt liikkeellä, samoin päiväpetolinnut: Varpushaukkojen pääjoukot muuttavat lähipäivinä, ja esimerkiksi mehiläishaukkojen muutto on jo aluillaan: 31.8. Hangossa muutti 40 “pernistä”. Tuulihaukkoja ja nuolihaukkoja on nyt helppo havaita.
Valkoposkihanhet ovat alkaneet kerääntyä parhaille paikoille, kuten Helsingin Vanhankaupunginlahdelle ja Espoon Laajalahdelle, joista on jo ilmoitettu muutamien tuhansien yksilöiden kerääntymiä. Merihanhien tuhatpäiset massat viihtyvät lännempänä: Kirkkonummella, Siuntiossa, Inkoossa ja Raaseporissa.
Vanhankaupunginlahdella, Espoon Laajalahdella ja Kirkkonummen Saltfjärdenillä on havaittu yli useiden satojen suokukkojen ja töyhtöhyyppien parvia. Tringan alueen parhaisiin syksyisiin kuikkapaikkoihin kuuluvalla Kirkkonummen Vitträskillä ynnättiin ennätykselliset 74 paikallista kuikkaa 30.8.
Kurkien päämuutto saavuttaa Tringan alueen syyskuun jälkipuoliskolla, kun tuuliolosuhteet muuttuvat sopiviksi. Parhailla ulkomeren muutonseurantapaikoilla, kuten Kirkkonummen Mäkiluodossa, on jo saatu ensimmäiset merkit vesilintujen, esimerkiksi mustalintujen, haapanoiden, tavien ja pilkkasiipien, muutosta. 24.8. Mäkiluodossa muutti jo mukavat 201 jouhisorsaa.
Harvinaisemmista linnuista haarahaukkoja, punajalkahaukkoja ja arosuohaukkoja on nähty useita yksilöitä. Muuttohaukkoja on tavattu hieman viime vuotta runsaammin, ja syksyn ensimmäinen, varsin aikainen havainto tehtiin 10.8. Hangossa vanhasta linnusta. Upea käärmekotka ylitti Helsingin ja Espoon ja jatkoi kohti Hankoa 30.8.
Keräkurmitsa havaittiin Helsingissä 2.9. ja Hyvinkäällä 3.9. Vihdissä, Inkoossa ja Helsingissä on nähty pikku-uikku ja Siuntiossa kuningaskalastaja. Kolme heltahemppoa nähtiin Helsingin Ruoholahdessa 31.8. ja virtavästäräkki 1.9. Vantaalla ja 2.9. Helsingissä. Espoon Suurpellossa havaittiin nokivaris 31.8. Heinäkurppia ja kirjosiipikäpylintuja on havaittu joitakin yksilöitä.
Heinäkuussa nähtiin selvästi viime vuosia isompia kottaraiskerääntymiä. Vanhankaupunginlahdella summattiin 17.7. yhteensä peräti 6800 yöpymään menossa ollutta kottaraista.
 
Ekopinnaskaban väliaikatietoja 1.9.
Tänä vuonna ekopinnaskabaan on lähtenyt mukaan 132 henkilöä ja kisan kokonaislajimäärä on kahdeksan kuukauden jälkeen 261 lajia. Vertailun vuoksi: viime vuonna elokuun lopussa kokonaislajimäärä oli 270.
Kilpailun kärjessä jatkaa Petri Lankila, joka on pitänyt kärkipaikkaa hallussaan huhtikuusta asti. Lankila katkaisi 200 lajia 12.5. ja on elokuun jälkeen lukemissa 236. Myös kymmenen muuta osallistujaa on ylittänyt 200 lajin rajan. Kilpailijoiden kotipaikkakunnista Helsinki ja Espoo erottuvat viimevuotiseen tapaan tuloslistan kärjessä. Top-30:een mahtuu tällä hetkellä vain neljä osallistujaa Helsingin ja Espoon ulkopuolelta. Mutta ehkä hieman yllättäen kärjen tuntumaan voi päästä myös sisämaasta: Seitsemättä sijaa pitää hallussaan Mika Lätti Keravalta väliaikatuloksella 215 lajia – ja yli 6000 kilometriä!
Kesän vaihtuessa syksyyn alkaa syysmuutto vähitellen voimistua. Viikonloppuna saatiin seurata jo päiväpetolintujen muuttoa ja harvinaisuuksiakin havaittiin, kuten arosuohaukkoja, punajalkahaukkoja sekä Tringan alueen poikki idästä länteen matkannut käärmekotka. Hyönteissyöjien muutto on jo täydessä käynnissä, joten nyt kannattaa suunnata hyvälle muuttopaikalle, tai pudotuskelin sattuessa kaupunkien puistoihin ja muille hyville pikkulintupaikoille.
 
Juhlavuoden määritysskaba päivitetty
Normiorni-sarjassa täydessä pistesaldossa jatkavat 9 kilpailijaa (Jyrki Erra, Harri Hongisto, Timo Huttunen, Miikka Kajas, Jenni Leppänen, Timo Lintula, Jukka Lippu, Rea Luttinen, Sami Tuomela). Tertiaalitosikko-sarjaa johtaa seitsemällä pisteellä Petro Pynnönen. Pisteen päässä ovat Markus Lampinen ja Jarkko Santaharju. Edellisten kierrosten kuvat ja vastaukset löytyvät linkin takaa: http://www.tringa.fi/maaritysskaba/
 
Kesälintukisa
Kesä–elokuussa kokeiltiin uutta kesälintukisaa, jossa neljä kuntaa “kilpaili” keskenään havaittujen lintulajien määrässä. Mukana oli kaksi rannikko- ja kaksi sisämaakuntaa, joilta oli aiemmin ilmoitettu vain vähän kesäisiä havaintoja Tiiraan. Kisan aikana eniten lajeja ilmoitettiin Inkoosta:
Inkoo (rannikko) 192 lajia
Sipoo (rannikko) 132
Nurmijärvi (sisämaa) 126
Pornainen (sisämaa) 68
Kisan kuntakohtaisia lajiluetteloita voi tarkastella täällä:
http://www.tringa.fi/kisa/index.php/results/area/8bea5c754da887fee61fe2bca9beb8b9b5877350
Kesälintukisan ajatuksena oli kannustaa retkeilemään ja ilmoittamaan havaintoja alueilta, joilla retkeillään vähän. Tältä osin kisa ei onnistunut: havaintoja tallennettiin Tiiraan karkeasti sama määrä kuin aiempinakin kesinä. Kisan tiedotukseen ja osallistujien kannustamiseen olisikin voinut paneutua enemmän. Kiitokset kaikille osallistujille!
 
 
JÄSENASIAT:
Seuraava kuukausikokous pidetään torstaina 9.10.2014
Paikka on tuttu Tieteiden talo osoitteessa Kirkkokatu 6, Helsinki. Kokous alkaa klo 18.00. Tringan kuukausikokouksiin on vapaa pääsy – tervetuloa mukaan!
 
 
RETKET:
Vaelluslintuja Asikkalanharjulla
Tringan Asikkalanharjun retkellä (vaellus- ja petolintuja) 20.9. on vielä tilaa. Kyseessä on Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen (PHLY) 40-vuotislahjaretki Tringalle, oppaina toimivat paikalliset lintuharrastajat PHLY:n retkivastaavan Paavo Postin johdolla.
http://www.tringa.fi/tapahtuma/muutonseurantaa-pulkkilanharjulla_20-09-2014/

Tringan lokkiretkelle on vielä vapaita paikkoja
Mikäli et osallistu Tringan syysralliin 13.9., kannattaa suunnata Ämmässuon kaatopaikalle ihastelemaan lokkeja ja etsimään harvinaista aroharmaalokkia tai jotain vielä parempaa! Retken oppaana toimii Hannu Holmström.
http://www.tringa.fi/tapahtuma/rarilokkiretki-ammassuolle_13-09-2014/

Tuoreimmat retkikertomukset
Retkikertomus Yyteristä 23.8.2014:
http://www.tringa.fi/2014/08/yyterin-retki-23-8-2014/
Retkikertomus Aspskäriltä 29.6.2014:
http://www.tringa.fi/2014/07/aspskar-29-6-2014-2/
Jos haluat julkaista oman retkikertomuksesti Tringan sivuilla, ota yhteys retkitoimikunnan Jaana Sarvalaan: j.sarvala@wippies.com
 
 
LINKIT:
Tringan kotisivut: http://www.tringa.fi
Tringan tapahtumakalenteri: http://www.tringa.fi/tapahtumat/
Tringa Facebookissa: https://www.facebook.com/Tringary
Halias Facebookissa: https://www.facebook.com/HangonLintuasema
Tringan ja Apuksen ekopinnaskabat: http://www.tringa.fi/ekopinnaskaba/
BirdLife Suomi: http://www.birdlife.fi
 
 
UUTISLINKIT – TRINGA JA TRINGALAISET MEDIASSA:
Helsingin Sanomat 3.9.2014
Suomen passin eläinkuvissa väärät eläimet – poliisi ei korjaa virhettä
http://www.hs.fi/kotimaa/a1409707127592
Helsingin Uutiset 28.8.2014
Lintuharrastus pitää isän ja pojan kunnossa
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/232924-lintuharrastus-pitaa-isan-ja-pojan-kunnossa
Yle 28.7.2014
Lehmät ja lintubongarit paiskivat töitä jalat mudassa
http://yle.fi/uutiset/lehmat_ja_lintubongarit_paiskivat_toita_jalat_mudassa/7380310
Yle 21.7.2014
Merikotkat levittäytyvät Helsingistä itään
http://yle.fi/uutiset/merikotkat_levittaytyvat_helsingista_itaan/7359339

Helsingin Sanomat 19.7.2014
Arka kaakkuri kotiutui Nuuksioon
http://www.hs.fi/kaupunki/Arka+kaakkuri+kotiutui+Nuuksioon/a1405741468102
Länsiväylä 1.7.2014
Rengastaja Tanner haluaa palauttaa tuulihaukat Uudellemaalle
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/225913-rengastaja-tanner-haluaa-palauttaa-tuulihaukat-uudellemaalle
 
 
UUTISLINKIT – KOKO SUOMI (ja muu maailma):
BirdLife International 4.9.2014
Critically endangered Mascarene Petrel discovered at sea and unique image captured of bird with its egg
http://www.birdlife.org/worldwide/news/critically-endangered-mascarene-petrel-discovered-sea-and-unique-image-captured-bird
BirdLife Suomi 14.8.2014
Uhanalainen selkälokki on taantunut lähes viidenneksen
http://www.birdlife.fi/tiedotteet/index.shtml#14082014
Yle 21.7.2014
Tästäkö uusi matkailuvaltti? Marjatilojen häirikkö on italialaisille suuri herkku
http://yle.fi/uutiset/tastako_uusi_matkailuvaltti_marjatilojen_hairikko_on_italialaisille_suuri_herkku/7361760
Yle 10.7.2014
Kaatopaikkalokeilla edessä muutto Venäjälle?
http://yle.fi/uutiset/kaatopaikkalokeilla_edessa_muutto_venajalle/7344983
Yle 10.7.2014
Telkät jättivät pesänsä kesken munimisen
http://yle.fi/uutiset/telkat_jattivat_pesansa_kesken_munimisen/7348204
Yle 25.6.2014
Linnunpesistä on löydetty paljon kylmään kuolleita poikasia
http://yle.fi/uutiset/linnunpesista_on_loydetty_paljon_kylmaan_kuolleita_poikasia/7317209
Yle 23.6.
Uusi sääksien satelliittipaikannin näyttää jopa kalastussyöksyt
http://yle.fi/uutiset/uusi_saaksien_satelliittipaikannin_nayttaa_jopa_kalastussyoksyt/7304377
 
 
HALLITUKSEN JA TOIMIKUNTIEN KOKOONPANO VUODELLE 2014:
http://www.tringa.fi/hallitus-ja-toimikunnat/
*
Luitko tänne asti? Kiitos mielenkiinnosta. Syysmuutto odottaa staijareita!

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin