Lintusätiedote 14.-18.5.: arktikaa ja kuuma putki

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle: 
Venäjän kuuma putki käväisi tänään Pohjois-Karjalassa. Maksimi +18 astetta, mutta väistyy huomenna kauas itään: +2 astetta ja jopa räntäsadetta. Ei kuitenkaan hätää, sillä kevään ensimmäinen kunnollinen kuuma putki Suomeen alkaa ennustelaskujen mukaan viikonloppuna ja saattaa kestää ensi viikolla kauan.
ke: Aamulla kohtalaista luoteenpuoleista tuulta, joka illaksi kääntyy pohjoiseen ja heikkenee. Verraten pilvistä mutta poutaa ja iltaa kohti selkenevää. Tuuli jarruttaa hyönteissyöjien yömuuttoa ja siirtää heikohkoa arktista muuttoa Viroon.
to: Heikkoa tuulta vaihtelevista suunnista. Selkeää-puolipilvistä ja iltapäivällä vähäiset kuurot mahdollisia mantereella. Kaartelumuuttajien sää; myös arktika voimistuu taas illalla.
pe: Yöpakkasta sisämaassa. Päivällä heikkoa-kohtalaista etelänpuoleista tuulta etelän ja lounaan väliltä. Erittäin hyvä arktisen muuton sää, joka tuo lisää alleja ja mustalintuja, kuikkalintuja, valkoposkihanhia ja sepelhanhimuuton alun.
viikonlopun sää (ja siitä eteenpäin arvio): Korkeapaine jää meidän itä-pohjoispuolelle, jolloin idästä pääsee virtaamaan vähitellen erittäin hieno ns. kuuma putki, joka on suotuisa sieltä tuleville harvinaisuuksille ja aikaisille loppukevään muuttajille (yölaulajat, kuhankeittäjä, idänuunilintu). Tilanne muistuttaa toukokuun 2010 ”munkkivirtausta”. Heikossa idänpuoleisessa tuulessa arktinen muutto siirtyy mukavasti Suomenlahden pohjoisrannalle, mutta liian reipas itätuuli hyydyttää arktikan (matalalla).
 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin