Lintusäätiedote 11.-13.5.: muuttosäätä ja pudotuskelejä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle: 
Jaksossa su-ti säätila on sangen hyvä arktiselle muutolle: enimmäkseen heikkoa-kohtalaista lounaanpuoleista tuulta Itämerellä ja Suomenlahdella. Haasteena ovat toistuvat sumu- ja sadealueet, jotka hillitsevät muuttoa. Toisaalta sumut tuovat ulkomeren muuttoa myös lähelle rantaa, jopa sisämaahan. Seuraavat isommat sadealueet tulevat ensi yönä ja su-ma yönä. Niiden reittien ja ajoituksen ennustaminen etukäteen on melko epätarkkaa, joten kannattaa turvautua tuoreisiin ennusteisiin ja tutkahavaintoihin.
Tilanne on myös kohtalaisen hyvä harvinaisuuksille: yleisesti ottaen on myötätuulta ja idässä Venäjällä on kuuma eteläputki, joka ei tosin pääse meille, mutta sen läheisyyden vuoksi harvinaisuuksia ja aikaisia muuttajia voi ”tihkua” tänne kylmällekin puolelle. Ajoittaiset yösateet ja sumut voivat pudottaa huomattavia hyönteissyöjäkasaumia yömuuton jälkeen.
Ensi viikon puolivälissä säätyyppi saattaa muuttua ihan toisenlaiseksi.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin