Tringalaiset Kristiinankaupungissa 25.-27.4.2014

Teksti Jaana Sarvala, kuvat Roger Olander
Kristiinankaupungin retki perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään oli monelle osallistujalle kevään kohokohta. Majoituimme Siipyyssä Jonnsborgin leirikeskuksessa, joka sijaitsee meren rannalla kivenheiton päässä Siipyyn maineikkaasta lintutornista. Paikalle saavuimme kimppakyydein. Kiitos kyytien järjestymisestä kuskeille! Retken varsinaisena lintuoppaana toimi Kari Korhonen. Kari ja tiiminsä Maritta (mm. muonitus ja majoitus), Veikko (mm. merimuuton havainnoija) ja Ilkka (mm. havisten kirjaaja) pitivät retkeläisistä kaikin puolin todella hyvää huolta. Eväitä ainakin oli tarpeeksi!
Retkisää oli loistava. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta lähtösunnuntain iltapäivään saakka. Tuuli oli heikkoa tai lähes olematonta. Sääolosuhteet eivät lintumuuton kannalta ehkä aivan optimaaliset olleet, mutta muuten ei parempaa olisi voinut toivoa. Lintuja kyllä riitti nähtäväksi tälläkin säällä. Lämpötila vaihteli varhaisaamujen 7 pakkasasteesta runsaaseen 10 plussaan.
Perjantai-ilta vietettiin kiertelemällä lähialueiden merenlahtia ja peltoaukeita sekä käymällä vielä illan päätteeksi Siipyyn tornilla. Retki sai mainion alun, kun löytyi sepelrastas, joka pysytteli maassa kaikkien ihailtavana pitkät ajat. Yksinäinen teeri soidinhypähteli tien varren aukiolla, vain merihanhi pölähti paikalle menoa ihmettelemään, meidän lisäksemme siis.
image001
Lauantain ja sunnuntain aamupäivät vietimme saarilla, la kohteena oli Ljusgrund, su Trutklobbarna. Kirpeä merimatka sai viimeisetkin aamu-unen rippeet karisemaan silmistä. Kannatti kyllä herätä klo 4 ja olla saaressa jo aamuvarhaisella. Aamutunnelmat näkymineen ja äänineen olivat aivan sanoinkuvaamattoman ihanat.
Gavia-muutto oli jatkuvaa, kaakkureita ja kuikkia muutti sekä lauantaina että sunnuntaina jatkuvana virtana. Kuikkia ja kaakkureita saimme ihailla myös paikallisina. Samoin härkälintuja ja mustakurkku-uikkuja. Sunnuntaina oli lapasorsien muuttopäivä, niitä laskettiin toistasataa. Ruokkeja, etelänkiisloja nähtiin pienempiä määriä niitäkin. Paikallinen heinätavipari uiskenteli Trutklobbarnan rantavedessä.
image002
Yksi retken kohokohdista oli lauantai-iltana Siipyyn tornista nähty muuttava jääkuikka, josta tuli useammalle retkeläiselle elis.
Kahlaajista näimme töyhtöhyyppien lisäksi meriharakoita, suokukkoja, punajalkavikloja, valkovikloja, mustaviklon, metsävikloja, kapustarintoja, taivaanvuohia, kuoveja, liroja ja tyllin. Pikkukuovikin havaittiin ja lehtokurppa näyttäytyi ainakin majapaikan piha-alueella iltaisella soidinkierroksellaan.
image003image004
Merikihut olivat vauhdissa. Rantakivellä naukuva kihupari oli hienoa katsottavaa ja kuultavaa. Tiiroista havaittiin kala- ja lapintiira ja kävipä räyskäparikin rähisemässä.
image005
Vaikka muuton havainnointi oli intensiivistä, ennätimme kuitenkin myös paistella makkaroita ja nauttia muitakin retkieväitä sekä tehdä saarikierroksen Trutklobbarnalla.
Hamnfjärden tarjosi iltapäiväretkillä monipuolista vesilintunähtävää. Kahlaajien ohella ihailimme mm. sulokkaita jouhisorsia sekä lapasorsia, taveja, haapanoita. Pääskyistä näimme haara- ja räystäspääskyt. Pikkulinnuista kuultiin tai nähtiin oikeastaan kaikki ajankohdalle ominaiset lajit. Urpiaisen surina tuli varmasti kaikille tutuksi. Kuvassa mustapääkerttu ja pajulintu.
image006
Mustaleppälintu oli nähty aivan tuloamme edeltävinä hetkinä Storsjön maisemissa, mutta etsinnöistä huolimatta se jäi meiltä piiloon. Luotokirvistäkin etsittiin saaresta mutta sen näki vain yksi onnekas pusikossakäymisreissullaan. Muutama pyykin nähtiin tienvarressa.
Petolinnuista havaitsimme tavanomaisia. Alueen oli vähän ennen retkeä ylittänyt pikkukotka mutta se ei toiveistamme huolimatta palannut nähtäväksemme. Merikotkat, hiirihaukat, tuulihaukat, varpushaukat, sääksi, piekana kuitenkin nähtiin.
Retken lajimääräksi tuli yhteensä 115. Yöunet jäivät retkellä lyhyiksi mutta niinhän ne lintuharrastajilla yleensäkin keväällä. Kiitos kaikille retkeläisille ja oppaille mahtavasta retkestä! Retken kaikki havikset löytyvät Tiirasta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin