Haarapääsky ehti jo Helsinkiin

MEDIATIEDOTE 26.3.2014Haarapääsky taituroi ilmassa. Kuva: Matti Rekilä

Tringa r.y. tiedottaa – Vapaa julkaistavaksi heti

Kevään ensimmäinen haarapääsky havaittiin eilen Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Hakalanniemen lintutornissa havainnoineet lintuharrastajat näkivät lähes ennätysaikaisen haarapääskyn myöhään iltapäivällä. Lintu viipyi paikalla vain hetken ennen kuin jatkoi muuttomatkaansa.

Suomesta tunnetaan vain kourallinen maaliskuisia havaintoja haarapääskystä. Uudellemaalle laji on saapunut varhaisemmin vain vuosina 1989 ja 1993. Tavallisesti lajin muutto käynnistyy vasta, kun Suomessa valmistaudutaan vappuun, ja päämuutto ajoittuu toukokuun jälkipuoliskolle.
Haarapääsky viettää talvet Välimereltä eteläiseen Afrikkaan ulottuvalla alueella. Vaikka lajin pesimäkanta on taantunut 1940-luvulta alkaen voimakkaasti, haarapääsky pesii yhä lähes koko Suomessa, pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Haarapääskyjä arvioidaan pesivän Suomessa enintään 150 000 paria.
Lajin tieteellinen nimi Hirundo rustica tarkoittaa kirjaimellisesti ’maalla asuvaa pääskyä’. Pesänsä haarapääsky tekeekin ihmisen läheisyyteen. Lajin suosimia pesimäpaikkoja ovat esimerkiksi ladot, kesämökit, saariston venevalkamat ja sillanaluset.
Haarapääskyn tunnistaa parhaiten pitkistä uloimmista pyrstösulista.
Lintujen kevätmuutto on juuri nyt hyvässä vauhdissa. Kiurujen pääjoukot ovat jo saapuneet ja peippojen muutto on parhaimmillaan. Aamuisin voi kuulla punarinnan, mustarastaan ja sepelkyyhkyn laulua. Lintuharrastukseen voi tutustua esimerkiksi Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen eli Tringa ry:n järjestämillä opastetuilla retkillä.

 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin