Sinisorsalla jo poikaset Helsingissä – Lämmin kevät aikaistaa lintujen pesintöjä

Sinisorsan poikasia Diego Pavon JordanEnnätysvarhaisen sinisorsapoikueen havaitsivat lintuharrastajat Ahti ja Astrid Lappi ollessaan pyöräretkellä. He näkivät emon poikasineen uimassa Tammisalon kanavassa sunnuntaina.

”Toistaiseksi tämä lienee Suomen ensimmäinen poikuehavainto maaliskuulta, vaikka tiedossa on kyllä tapauksia, jossa sinisorsa on yrittänyt pesintää tammikuussa”, kertoo Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen eli Tringan järjestösihteeri Otso Häärä.

Sinisorsan lisääntymiskausi alkaa tavallisesti huhti–toukokuussa. Sinisorsa hautoo muniaan noin 26 vuorokautta, ja ennen hautomisen aloittamista se munii noin yhden munan päivässä. Tästä voidaan laskea, että ennätysaikaisen poikueen muninta on alkanut helmikuun puolivälin tienoilla.

”Poikasten selviämisen riippuu suuresti sääolosuhteista. Poikaset saattavat kestää pieniä pakkasia, jos ravintoa vain riittää”, Otso Häärä arvelee.

Kuluva lämmin kevät on jouduttanut muidenkin lintujen pesintöjä. Helsingin Vanhankaupunginlahden luontovalvojan Eero Haapasen mukaan isokoskelot ovat jo aloittaneet pesimispuuhat Vanhankaupunginlahdella. 26.3. tarkastetusta isokoskelon pöntöstä löytyi 11 munaa.

Myös kevätmuutto on tänä vuonna etuajassa. Viime viikolla Tringa tiedotti Helsingissä 25.3. havaitusta ennätysaikaisesta haarapääskystä. Viikonloppuna nähtiin ajankohtaan nähden voimakasta kurkimuuttoa, ja esimerkiksi västäräkki esiintyy Uudenmaan alueella jo yleisesti.

Juuri nyt on paras aika lähteä ulos luontoon tarkkailemaan heräilevän kevään merkkejä. Tringan  lintuopas päivystää Vanhankaupunginlahdella Purolahden lintutornissa useimpina huhtikuun sunnuntaina klo 12–14.

Uudenmaan lintuharrastajien yhteenliittymä Tringa täytti 40 vuotta tammikuussa 2014. Yhdistyksellä on 2500 jäsentä.

Kuvat:
Sinisorsan poikasia (eivät liity tähän tapaukseen) © Diego Pavón Jordán (nimi mainittava kuvan yhteydessä)
http://goo.gl/EdGWDY
http://goo.gl/a0DjCl

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin