Edustajiston syyskokous 2013 ja BirdLife Suomen 40-vuotisjuhlat

Viikonloppuna kokoonnuttiin jälleen BirdLife Suomen edustajiston kokouksen merkeissä.

Lauantaina juhlittiin 40-vuotiasta kattojärjestöämme. Säätytalon päivätilaisuudessa oli juhlallisia puheita, ansioituneita kuvaesityksiä, Teemu Lehtiniemen erinomainen esitys linnuston tilasta Suomessa ja muiden yhdistysten tervehdykset. Iltatilaisuutta vauhditti Eelis Raritetin live-show! Tringa lahjoitti Pertti Uusivuoren johdolla BirdLifelle kuohuviinilasit tuleviin juhlallisuuksiin.


Iltajuhlassa BirdLifen kultaisella ansiomerkillä palkittiin Arto Kalliola ja Juhani Koivu. Mika Asikainen, Tapani Veistola ja Marko Vauhkonen saivat hopeiset ansiomerkit.

Sunnuntaina juhlaväki kokoontui päättämään tulevan vuoden suuntaviivoista ja siitä minne laiva nimeltä BirdLife seilaa seuraavaksi. Kovin mullistavia päätöksiä ei tehty, mutta mainittakoon se että Jari Kårlund vetäytyi liittohallinnon puheenjohtajuudesta ja hänen tilalleen valittiin Johan Hassel, joka on toiminut vuodesta 2008 liittohallituksen varapuheenjohtajana. Jyrki Mäkelä Kuusamosta nousi uutena hallitukseen.

Jäsenistön kannalta tärkein asia koskee ehkä Tiiran kehitystyötä. Peter Uppstu piti esityksen jossa hahmoteltiin tulevan Tiiran suuntaviivoja. Paljon uudistuksia, jotka parantavat Tiiran käytettävyyttä harrastus ja tutkimuskäytössä, on tulossa. Ehkä suurimpana näistä lienee täydellisten listojen kerääminen. Täydellisillä listoilla tarkoitetaan siis sitä, että yhdeltä lintupaikalta ilmoitetaan kaikki lajit jotka on havaittu. Tämä on iso parannus siihen miten Tiira-aineistoa pystytään jatkossa hyödyntämään suojelu – ja tutkimustarkoituksissa, mutta myös muutos siihen miten havaintoja tulevaisuudessa ilmoitetaan. Monessa Euroopan maassa täydellisten listojen kerääminen on jo arkipäivää. Kannattaa alkaa makustelemaan sanaa ja ideaa. Tiiran kehitystyön jatkuessa siitä seuraa varmasti lisää tietoa tästä ja muista uusista ominaisuuksista.

Minkäänlaista aikataulua Tiira 2.lle ei vielä anneta. Resurssien puute rajoittaa kehitystyötä merkittävästi, kun suuri osa työstä tehdään vapaaehtoispohjalta. Jäsenistö voi tukea Tiiran kehitystyötä lahjoittamalla Tiira-keräykseen ja Tiira-toimikunta ottaa mielellään vastaan apua asiantuntijoilta. Keskustelu Tiira-kehityksestä kannattaa käydä Tiira-foorumissa.

Lopuksi julistettiin vuoden nuori lintuharrastaja: Nea Pitkäkangas Kokkolasta ja vuoden retkikummi joka oli Jorma Hellstén Turusta. Onnittelut molemmille!

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin