Lintusäätiedote Tringan alueelle 20.9.

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote:

Reipasta lintumuuttoa on odotettavissa lähiaikoina, sillä ennustettu säämuutos tulee: Kylmä ilma pääsee koillisesta viikonloppuna heikon virtauksen muodossa Itä- ja Pohjois-Suomeen. Maanantain vaiheilla alkaa kunnon pohjoiskoillinen kylmän purkaus, joka tietää ensi viikoksi arktista muuttoa sekä kurkien ja sepelkyyhkyjen päämuuttoa. Viikonloppuna voi jo olla erittäin kovaa peippojen ja muiden pikkulintujen aamumuuttoa, sekä päivällä haukkamuuttoa. Maanantaista alkaen myös punarintojen, tiltalttien, ja peukaloisten sekä rastaiden yömuutto on voimakasta. Aiemman itä-kaakkoisvirtauksen jäljiltä itäisiä harvinaisuuksia voi löytyä vielä pitkään.

La: Enimmäkseen heikkoa, merellä kohtalaista luoteen ja lännen välistä tuulta. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja harvakseltaan heikkoja kuuroja, etenkin iltapäivällä. Melko hyvät mahdollisuudet pikkulintujen, etenkin peippojen, kunnon aamumuutolle rannikon johtolinjalla, ja vielä paremmat haukkamuutolle, jos pilviä ei ole liikaa. Jo viikonloppuna Suomen koillispuolen kovasta arktisesta muutosta saattaa myös alkaa näkyä alustavia merkkejä, kuten kuikkalintujen saapumista. Itä-Suomeen hanhia voi saapua jo enemmänkin.

Su: Kohtalaista lännenpuoleista tuulta, joka aamupäivällä kääntyy luoteeseen ja voimistuu iltapäivällä lännessä merellä navakaksi, jopa kovaksi. Melko pilvistä ja aamulla voimakkaitakin kuuroja etenkin lännessä merellä, iltapäivällä vielä yleisemmin ja myös mantereella. Aamumuuton näkymät  vielä paremmat kuin la, etenkin idässä.

Ma: Pohjoiskoillinen kolea purkaus saapuu Etelä-Suomeen asti. Hyvät mahdollisuudet kovalle sepelkyyhkymuutolle heti aamusta, erittäin kovalle kurkimuutolle (saapuvat pääosaksi vasta iltapäivästä alkaen tänne, jatkuu tiistaina) sekä arktisten vesilintujen ja hanhien rynnistykselle etenkin idässä. Seassa menee haukkoja ja aamulla paljon pikkulintuja, mutta ne eivät kasaannu johtolinjoille helposti nähtäviksi kuten la-su.

Ti-ke,alustava: kylmänpurkaus jatkuu.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin