Lintusäätiedote Tringan alueelle 18.9.

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote:

Lämmin kaakkoinen virtaus heikkenee viikonloppua kohden ja kääntyy itäiseksi. Siksi lähipäivinä edelleen on otollista itäisille harvinaisuuksille ja sorsamuutoille. Samalla muuttosää paranee myös tavanomaisille muuttajille kuten peipoille. Muutos on tosin vähittäinen, eli äkillistä jättimuuttoa ei synny.

Viikonlopun aikana suursäätilassa on iso muutos näköpiirissä: Venäjän vahva korkeapaine halkeaa kahtia ja korvautuu matalapaineella. Korkeapaineen pohjoinen puolikas vahvistuu Jäämerelle. Tämä tietää kylmää koillista virtausta Siperian rannikolta kohti Vienanmerta, mikä pistää arktisen muuton siellä isoon liikkeeseen. On mahdollista, joskin vielä epävarmaa, että pohjoiskoillinen viileä virtaus jatkuisi heikkona Suomeen asti su-ma tienoilla. Se tarkoittaisi arktisten hanhien ja vesilintujen ensirynnäkköä, sekä myös massiivista kurki- ja sepelkyyhkymuuttoa sekä kovaa haukkamenoa (nuoret mehiläishaukat, hiirihaukat, varpushaukat). Kyseinen virtaus siirtäisi myös tehokkaasti Venäjän pohjoisrannikolle nyt ajautuneita idän ja kaakon harvinaisuuksia kohti Suomea.

To: Pilvistä ja mantereella kohtalaista-navakkaa, merellä navakkaa itäkaakkoista tuulta. Enimmäkseen poutaa, mutta heikot ajoittaiset sateet mahdollisia. Aamulla kohtalainen muuttosää.
Pe: Enimmäkseen kohtalaista, merellä ajoittain navakkaa itätuulta ja pilvistä. Tuulen puolesta melko hyvä muuttosää, mutta sadekuurot ja jatkuvampikin sade yleisempiä kuin to.
La: Ennuste epävarma. Heikkotuulista, mutta matalan pilven ja sateen mahdollisuus suurehko. Tarkennan tätä ja viikonloppua perjantaina, kun ennustemallien hajonta on pienentynyt.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin