Lintusäätiedote Tringan alueelle 12.9.

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote:

Tänään aamulla sumun yläpuolella näkyi melko voimakasta muuttoa säätutkakuvissa. Erityisiä lintukasaumia oli Helsingin kaakkoissaaristossa,  Jussarön tasalla rannikon suuntaisena nauhana sekä Hankoniemen itäosasta merelle SSW. Peipon voimakkaampi meno on alkanut.

Suursäätila kehittyy myönteisesti muuttoilmiöille: (1) Laajalla alueella Suomessa ja Venäjällä voimistuu pikkuhiljaa idän ja kaakon välinen virtaus, joka on sangen suotuisa itäisten harvinaisuuksien näkymiselle Suomessa sekä nyt että lähiviikkoina. (2) Ensi viikon alusta on ajoittain voimakkaita sivuvastaisia tuulia kaakon puolelta ja sadealueita, mitkä kasaavat muuttoa parempiin sääjaksoihin ja pudottavat yömuuttajia. (3) Nykyisissä ennusteissa ei ole näköpiirissä yhtään pohjoisenpuoleista kylmänpurkausta, joka laukaisisi kurkien ja sepelkyyhkyn muuton. Jos sellainen tulee myöhemmin sopivasti, niin saattaa kehittyä erittäin kovat muutot ko. lajeille.

Pe: Heikkoa idänpuoleista tuulta, joka päivällä voimistuu merellä kohtalaiseksi. Muuten melko selkeää, mutta mantereella suuri sumun mahdollisuus pitkälle päivään asti. Hyvää haukkamuuttosäätä ja lämmintä. Kaakosta tulevat yömuuttajapikkulinnut putoavat saariin ja rannikolle.

La: Kuten pe, mutta sumun todennäköisyys ja laajuus pienenevät ja itätuuli voimistuu merellä navakaksi. Haukkoja voi kasaantua rannikolle.

Su: Kohtalaista, merellä navakkaa idän ja kaakon välistä tuulta. Tuskin sumua. Vähitellen lisääntyvää pilvisyyttä ja illalla lännessä sateen mahdollisuus. Aamumuuton on lennettävä alhaalla eli havaitsijoiden näkyvissä, mutta toisaalta tuuli ei suosi kovaa muuttoa.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin